Wykazuje antyrakowe działanie. Przyprawa reguluje też poziom cukru

Zdrowe odżywianie wcale nie musi bazować jedynie na fantazyjnych i drogich produktach. Nawet pojedyncza przyprawa może odmienić posiłek, a niesie ze sobą całą masę korzyści zdrowotnych.

Ta przyprawa wykazuje antyrakowe działanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchniTa przyprawa wykazuje antyrakowe działanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zdrowa przyprawa

Niewiele osób wyobraża sobie gotowanie bez przypraw. Wiele z nich nie tylko świetnie smakuje i dodaje daniu charakter, ale także obfituje w składniki odżywcze cenne dla naszego zdrowia.

Słodka papryka nie jest więc wyjątkiem. Co więcej, ta niepozorna przyprawa ma właściwości przeciwnowotworowe, a jedna łyżka pokrywa 19 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

W tym czerwonym proszku znajdziemy też witaminę C i E, a także żelazo, magnez, potas i błonnik. Jednak to bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że warto regularnie dodawać ją do potraw.

Uwodzi zapachem i smakiem. Oto dlaczego tak ciężko nam się oprzeć korzennym przyprawom

Antyrakowa przyprawa

Przyprawa napakowana jest beta-karotenem luteiną i zeaksantyną. Według naukowców te przeciwutleniacze zwalczają stres oksydacyjny i obniżają ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.

W 2012 roku przeprowadzono nawet badanie z udziałem 2 tys. kobiet. Wyniki ujawniły, że wysoki poziom karotenoidów we krwi obniża ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 25-30 proc.

Ponadto związki roślinne zawarte w papryce wykazują właściwości przeciwzapalne. Przyprawa reguluje też poziom cukru we krwi, a tym samym korzystnie wpływa na osoby zmagające się z cukrzycą.

Na cholesterol i trawienie

Badanie z 2009 roku wykazało, że regularne sięganie po paprykę podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniża stężenie tego złego, znanego jako cholesterol LDL.

Dodanie papryki do potraw może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawie trawienia. To niskokaloryczna przyprawa, która sprawdzi się w wielu daniach. Można ją dorzucić do mięs, ryb i warzyw.

Świetnie sprawdzi się też z twarogiem, sałatkami, gulaszami oraz zupami. Można poeksperymentować z różnego rodzaju marynatami i sosami, skorzystają nie tylko kubki smakowe, ale także zdrowie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka