Trwa ładowanie...

Wymiata cholesterol, chroni przed cukrzycą i zawałem. Jedna z najzdrowszych przypraw

 Patrycja Pupiec
11.12.2023 11:49
Jakie właściwości ma cynamon?
Jakie właściwości ma cynamon? (Getty Images)

Zapewnia ulgę przy stanach zapalnych, zapobiega próchnicy, chroni przed cukrzycą i wirusami - cynamon jest znany ze swojego imponującego wpływu na zdrowie. Jest nie tylko doskonałą, aromatyczną przyprawą do ciast, ale także świetnym dodatkiem do owsianki czy zimowej herbaty. Dlaczego warto dodać go do diety?

spis treści

1. Obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą

Z badań opublikowanych w "Pharmacognosy Research" wynika, że cynamon posiada właściwości, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antycukrzycowe i obniżające poziom cholesterolu.

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, cynamon pomaga zmniejszyć stany zapalne. Te substancje neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzenia komórek w organizmie.

Polifenole są również ważnym elementem profilaktyki dla osób z ryzykiem chorób serca, takich jak zawał serca i miażdżyca.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Cynamon zapobiega chorobom poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jest również zalecany dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Cynamon jest również korzystny w diecie niskokalorycznej, wspomaga proces odchudzania, pomagając zmniejszyć masę ciała i ilość tkanki tłuszczowej.

Jedna łyżeczka cynamonu zawiera tylko 10 kcal. Jego słodki smak sprawia, że może być używany jako zamiennik cukru.

Cynamon doskonale nadaje się jako przyprawa do:

  • herbaty i kawy,
  • słodkich deserów jogurtowych,
  • koktajli mlecznych,
  • naleśników,
  • ciast,
  • herbaty i kawy,
  • ryb,
  • duszonych mięs, np. kaczki czy kurczaka,
  • owsianek,
  • dań warzywnych w stylu azjatyckim.

2. Źródło wapnia i magnezu

Cynamon nie ma w sobie białka ani tłuszczu, ale nawet łyżeczka tej aromatycznej przyprawy zawiera cenne witaminy i minerały, takie jak witamina A, magnez, potas czy wapń.

Potas świetnie działa na układ sercowo-naczyniowy, bowiem m.in. przeciwdziała wpływowi sodu na ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy. Wapń i magnez to z kolei dwa minerały niezbędne dla zdrowia kości, które zapobiegają rozwojowi osteoporozy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze