Wymiatają trójglicerydy z krwi. Czyszczą żyły i tętnice ze złogów
Wysokie trójglicerydy nie dają żadnych objawów, jednak są zagrożeniem dla zdrowia. Mogą być czynnikiem ryzyka rozwoju ostrego zapalenia trzustki, miażdżycy, a nawet przyczyniać się do udaru mózgu lub zawału serca. Na szczęście regularne spożywanie zwłaszcza kilku produktów spożywczych może przywrócić prawidłowy poziom trójglicerydów.
W tym artykule:
Gdy rośnie ich poziom, rośnie ryzyko groźnych chorób
Trójglicerydy (triglicerydy, TG) należą do tłuszczów i gromadzą się w komórkach tłuszczowych naszego organizmu m.in. pod postacią tłuszczu wisceralnego oraz pod skórą. Są rezerwą energetyczną – dostarczają jej mięśniom, ale i całemu organizmowi, gdy spożyjemy za mało kalorii wraz z posiłkiem. Zarazem stanowią odzwierciedlenie tego, ile tłuszczu spożywamy na co dzień.
Jeśli wynik lipidogramu wskaże, że trójglicerydy przekraczają 150 mg/dl to znak, że trzeba się uważnie przyjrzeć diecie. To właśnie ona poza czynnikami genetycznymi czy takimi elementami stylu życia jak aktywność fizyczna bądź spożywanie alkoholu ma wpływ na poziom TG.
O ile wartość sięgając 180 mg/dl nie jest zagrożeniem dla życia, o tyle trójglicerydy powyżej 200 mg/dl mogą już być bardzo niebezpieczne.
Co powoduje podwyższony poziom trójglicerydów
Utrzymujące się wysokie stężenie TG grozi:
- rozwojem miażdżycy,
- uszkodzeniem narządów wewnętrznych,
- rozwojem zespołu metabolicznego,
- rozwojem cukrzycy typu 2.,
- udarem mózgu,
- rozwojem choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego,
- zawałem serca,
- rozwojem nadciśnienia tętniczego.
Jedz, a trójglicerydy będziesz mieć w normie
Czynnikami ryzyka jest otyłość i nadwaga, brak ruchu, dieta bogata w węglowodany proste, tłuszcze nasycone i produkty wysokoprzetworzone.
W zbiciu poziomu TG we krwi i oczyszczeniu żył oraz tętnic pomoże nam zatem przejście na dietę, w której znajdą się:
- płatki owsiane i produkty pełnoziarniste – obecny w nich błonnik spowalnia wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nie pozwala na gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, co jest korzystne przy często współwystępującej z wysokim TG insulinooporności.
- zielone warzywa liściaste oraz bogate w cenny przeciwutleniacz, likopen, pomidory – w zaburzeniach lipidowych warto jeść jak najwięcej surowych, zawierających błonnik warzyw. Smażone, pieczone i duszone lepiej sobie darować.
- jabłka i gruszki – zawierają błonnik, pektyny oraz witaminę C. Na drugim miejscu w rankingu najzdrowszych znajdują się bogate w przeciwzapalne antyoksydanty owoce jagodowe. Przy podwyższonym poziomie trójglicerydów niewskazane są owoce wysokokaloryczne, więc o winogronach oraz dojrzałych bananach trzeba zapomnieć.
- tłuste ryby morskie jak makrela czy łosoś – zawierają zdrowe, nienasycone tłuszcze, które mają działanie przeciwzapalne w odróżnieniu od tłuszczów nasyconych w czerwonym mięsie – te najlepiej wyrzucić z diety na dobre.
- chudy nabiał i strączki – to dwa najlepsze dla osób z wysokimi trójglicerydami źródła białka, bo nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych wcale lub mają ich niewielką ilość, a zarazem sycą i dają organizmowi energię.
- oliwa i olej rzepakowy – extra virgin i tłoczone na zimno oleje to kolejne źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które nie wpłyną negatywnie na profil lipidowy. Źródłem zdrowych tłuszczów, które gaszą stan zapalny w organizmie, są także orzechy, pestki i nasiona, należy jednak pamiętać o tym, by spożywać je z umiarem.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.