Wystarczy 20 minut. Potężne wzmocnienie i zastrzyk witaminy C
Jest tani i banalnie prosty w przygotowaniu, a w dodatku ma supermoc. Ten naturalny syrop pomoże uporać się z przeziębieniem, złagodzi ból gardła i zatok. Kluczowy jest jeden składnik, po który nie trzeba iść do apteki. Jak zrobić ten domowy lek?
1. Chrzan na przeziębienie
Z pomocą przychodzi chrzan. Jego zdrowotne właściwości są znane i wykorzystywane od wieków. Ze względu na silne działanie antybakteryjne, korzeń chrzanu jest uważany za naturalny antybiotyk.
To bogate źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, pobudza układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu przyczyn infekcji. Oprócz tego chrzan zawiera inne cenne substancje. Wśród nich są izotiocyjanian i synigryna, które mają właściwości antyoksydacyjne. Stymulują aktywność i wytwarzanie białych krwinek, głównej linii obrony organizmu.
Chrzan jest też bogaty w potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez.
Kiedy dopada przeziębienie, warto więc dać szansę naturalnym metodom i sięgnąć po syrop chrzanowy z dodatkiem miodu i cytryny. Dzięki tej "wybuchowej" mieszance, łatwiej będzie uporać się z objawami infekcji, nawet gorączką.
2. Ekspresowy syrop
Syrop wystarczy pić go trzy razy dziennie po jednej łyżeczce (w przypadku dzieci zaleca się jedną łyżeczkę dwa razy na dobę). Jeśli nie przepadamy za ostrym smakiem, można go rozcieńczyć z wodą. Nie powinno się go pić na czczo, bo może podrażnić przewód pokarmowy. Dlatego nie powinny po niego sięgać osoby, które mają np. wrzody żołądka czy choroby wątroby. Nie jest też wskazany przy problemach z nerkami, a także dla kobiet w ciąży i karmiących.
Syrop z chrzanu można bez problemu przygotować samemu w domu, zajmie to tylko 20 minut.
Składniki: 100 g świeżo startego chrzanu, 100 ml zimnej, przegotowanej wody, 100 g miodu, 2 łyżki soku z cytryny.
Korzeń chrzanu trzeba wyszorować, a potem zetrzeć na tarce. Następnie zalewamy go wodą i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, przelewamy do wyparzonego słoika i odstawiamy. Po trzech dniach odcedzamy miksturę. Syrop jest gotowy do picia.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Źródło: WP.pl