Wystarczy jeden dziennie. "Złoty owoc" wiąże kwasy żółciowe i zbija cholesterol
Prawie 20 milionów Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Utrzymanie go w ryzach nie jest łatwe, ale konieczne, bo hipercholesterolemia grozi miażdżycą i może prowadzić do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu. Jak jej zapobiec? Warto włączyć do diety pewien egzotyczny owoc.
W tym artykule:
Taka dieta może podnosić poziom cholesterolu
Zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu przejawiające się zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi to rosnący problem w społeczeństwa krajów wysoko rozwiniętych. Choć cholesterol jest składnikiem błon komórkowych, a także m.in. bierze udział w syntezie witaminy D3 czy hormonów, to jego nadmiar – powyżej 200 mg/dl – może prowadzić do odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach. To poważny czynnik ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, a w następstwie także zawału serca czy udaru mózgu.
Cholesterol produkowany jest przez wątrobę, ale około 20 proc. pochodzi ze źródeł pokarmowych. Zaburzeniom gospodarki lipidowej szczególnie sprzyja zachodni model diety, który obfituje w:
- tłuszcze nasycone,
- tłuszcze trans (oleje częściowo uwodornione),
- produkty wysokoprzetworzone,
- słodycze i produkty tj. napoje gazowane słodzone cukrem,
- alkohol.
Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu
"Złoty owoc" zbija cholesterol
Dieta, która sprzyja prawidłowym wartościom cholesterolu we krwi, powinna bazować na produktach świeżych o niskim stopniu przetworzenia. Kluczową funkcję pełnią warzywa zawierające duże ilości błonnika, który pomaga wiązać cholesterol, zapobiegając odkładaniu się go w tętnicach, a także zdrowe tłuszcze nienasycone. Okazuje się, że do diety warto włączyć także pewien owoc – persymonę, czyli owoc kaki.
Cytowana przez Express.co.uk dietetyczka Mays Al-Ali zaleca, by sięgać po ten owoc codziennie.
- W badaniu błonnik bogaty w garbniki wyekstrahowany z persymony obniżył poziom cholesterolu całkowitego – tłumaczy.
Ekspertka powołuje się na badania opublikowane w "Annals of nutrition&metabolism". Uczestnicy badania otrzymywali błonnik bogaty w garbniki trzy razy dziennie przed posiłkami przez 12 tygodni. Wyekstrahowana z owocu kaki substancja obniżyła cholesterol całkowity oraz cholesterol LDL nazywany "złym".
"Nasze odkrycia wskazują, że błonnik bogaty w garbniki z młodych owoców persymony jest przydatnym do leczenia hipercholesterolemii produktem spożywczym" – oceniają badacze.
Te egzotyczne owoce bywają nazywane także "ogniem Jowisza", "owocem bogów" – i "cukierkiem natury". Nic dziwnego, są wyjątkowo zdrowe i mogą chronić nie tylko przed wysokim cholesterolem. Warto je spożywać także z uwagi na:
- działanie przeciwnowotworowe – badanie opublikowane w "Korean Journal of Nutrition" wskazuje, że mogą hamować rozwój komórek nowotworowych w żołądku,
- wsparcie trawienia z uwagi na obecność błonnika, który zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm,
- działanie zapobiegające chorobom wzroku takim jak zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma i ślepota nocna z powodu zawartości zeaksantyny,
- pozytywny wpływ obecnego w owocach kaki potasu, który może obniżać ciśnienie krwi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.