Wystarczy łyżka dziennie. Hamuje rozwój komórek nowotworowych

Unikalny smak i aromat imbiru czynią go doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak domowe wypieki, desery, mięsne sosy, pasztety czy koktajle. Ponadto ta popularna przyprawa ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Zdradzamy, dlaczego warto codziennie jeść łyżeczkę imbiru.

Dlaczego warto jeść imbir?Dlaczego warto jeść imbir?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Niedoceniany imbir

Wśród innych przypraw, imbir wyróżnia się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem. Jego unikalny zapach jest wynikiem obecności naturalnych olejków eterycznych, z których najcenniejszy jest gingerol. Badania naukowe potwierdzają, że ten bioaktywny związek ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.

Dzięki gingerolowi imbir pomaga zahamować rozwój stanów zapalnych i komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dodatkowo spowalnia naturalny proces starzenia się komórek. Ale to nie wszystko - imbir jest również bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń i żelazo.

Herbata przygotowana na bazie startego korzenia imbiru jest skutecznym środkiem przeciwdziałającym różnym dolegliwościom. Pomaga zwalczyć takie problemy, jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, które powoduje ból, a także chorobę lokomocyjną wywołującą nudności i wymioty. Poza tym imbir poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, łagodzi bóle miesiączkowe i poprawia prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.

Włącz imbir do swojej codziennej diety

Regularne spożywanie imbiru ma również korzyści dla naszego układu krążenia. Obniża on zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Nie można zapomnieć, że imbir ma również zdolność zwiększania odporności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Dodatkowo obniża prawdopodobieństwo rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2 oraz rak wątroby i trzustki. Osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinny na stałe włączyć imbir do swojej codziennej diety.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania imbiru?

Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych, ale w niektórych przypadkach należy unikać jego spożywania.

Jego spożywanie nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy. Powód? Obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka