Wystarczył tydzień. Lekarka szybko zauważyła zmiany

Lekarka i dietetyczka Patricia Varacallo postanowiła na własnym organizmie przetestować właściwości jagód. Codziennie sięgała po filiżankę świeżych owoców. Już po tygodniu eksperymentu zauważyła zmiany w wyglądzie.

Przez siedem dni jadła jagody. Takie były efektyPrzez siedem dni jadła jagody. Takie były efekty
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Przez tydzień żywiła się jagodami

Ekspertka przyznaje, że jagody od najmłodszych lat należą do jej ulubionych owoców, więc włączenie ich do diety było bardzo przyjemnym eksperymentem, wymagało to od niej jedynie systematyczności.

Patricia Varacallo postanowiła, że każdego dnia uzupełni swoje posiłki o filiżankę jagód jako dodatek do różnych potraw. Łączyła owoce z jogurtem greckim, szpinakiem i mlekiem migdałowym, tworząc pożywny koktajl lub dodając owoce do płatków owsianych.

Dodawała też jagody do sałatek, łącząc je m.in. ze szpinakiem, rukolą, fetą, orzechami włoskimi i prostym dressingiem z soku z cytryny, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Superfood w twoim ogrodzie

Lekarka sprawdziła, jak codzienne spożywanie jagód wpływa na zdrowie
Lekarka sprawdziła, jak codzienne spożywanie jagód wpływa na zdrowie © Getty Images

Właściwości zdrowotne jagód

Właściwości zdrowotne jagód były znane i wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Przede wszystkim to jedne z owoców o silnym działaniu przeciwutleniającym - usuwają nadmiar wolnych rodników i przyspieszają regenerację skóry oraz spowalniają procesy starzenia.

Analiza opublikowana w 2020 r. na łamach "Advances in Nutrition" wskazuje na ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz korzystny wpływ na funkcje naczyniowe i glukoregulacyjne. Naukowcy wskazują, że mogą one również korzystnie wpływać na mikroflorę układu pokarmowego oraz schorzenia zwyrodnieniowe.

Jagody są bogate w witaminę C i K oraz mangan i błonnik pokarmowy. Badania wskazują również, że mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 oraz wspierać redukcję masy ciała i działać neuroprotekcyjnie.

Efekty jagodowej diety

Lekarka podkreśla, że już po tygodniu regularnego spożywania jagód poczuła różnicę w samopoczuciu, miała więcej energii. Zauważyła jeszcze dwie wyraźne różnice - jej skóra nabrała świeżego blasku oraz poprawiło się jej trawienie.

Dr Varacallo przyznaje, że korzystne efekty, które zauważyła, mogą wynikać nie tylko z właściwości jagód, ale również z tego, że w okresie eksperymentu przywiązywała większą wagę do swojej diety i regularnych posiłków.

Ekspertka zwraca uwagę na jeszcze jedną kwestię - najlepiej spożywać świeże jagody. Ich podgrzewanie czy smażenie może powodować, że stracą wiele cennych wartości odżywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka