Wysypka lub bóle brzucha? Winny może być sorbinian potasu

Jest powszechnym dodatkiem do wielu produktów, bo zapobiega ich psuciu. Uznany za bezpieczny i nieszkodliwy dla zdrowia ludzkiego. Jednak u niektórych spożywanie produktów z sorbinianem potasu może powodować przykre konsekwencje w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a nawet skórnych.

Wysypka lub bóle brzucha? Winny może być sorbinian potasuWysypka lub bóle brzucha? Winny może być sorbinian potasu
Źródło zdjęć: © Getty Images/Pexels
Karolina Rozmus

Czym jest sorbinian potasu i czy jest bezpieczny?

Choć naturalnie występuje w owocach jarzębiny, to sorbinian potasu można odnaleźć przede wszystkim w produktach spożywczych pod nazwą E202. Dodawany jest przez producentów ze względu na swoje właściwości konserwujące – zapobiega rozwojowi pleśni i grzybów.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) nadała mu status "GRAS", czyli bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Jednak, podobnie jak w przypadku wielu innych konserwantów w produktach żywnościowych, to ilość spożycia sorbinianu potasu, jaką przyswajamy na co dzień, ma znacznie.

ADI (ang. Acceptable Daily Intake) tej substancji wynosi 25 mg na kilogram masy ciała. Jeśli nasza dieta obfituje w produkty wysoko przetworzone, przekroczenie ADI wcale nie jest takie trudne.

Jak konserwować żywność? Tylko dzięki temu zachowają właściwości i świeżość

- Jeżeli ADI, czyli górny tolerowany limit spożycia, jest przekraczany, to ma to wpływ na nasze zdrowie, choć nie taki widoczny od razu. Za to długoterminowo na pewno zaobserwujemy skutki spożywania konserwantów w diecie – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.

Gdzie można znaleźć sorbinian potasu?

To nie jest takie trudne, bo E202 można znaleźć w wielu produktach. Między innymi są to:

  • margaryna,
  • dżemy, galaretki i suszone owoce,
  • mięso i wędliny,
  • produkty piekarnicze,
  • sery,
  • słodkie i gazowane napoje,
  • niektóre alkohole – np. wino czy cydr.
E202 może być w wielu produktach spożywczych
E202 może być w wielu produktach spożywczych © Pexels

Uwaga – nie tylko producenci żywności stosują sorbinian potasu. Można na niego trafić także w wielu produktach higieny osobistej oraz kosmetykach – w szamponach, odżywkach do włosów, kremach i balsamach, a nawet w produktach do makijażu.

Co powinno zwrócić naszą uwagę? Na te objawy uważaj

Choć uważany za całkowicie bezpieczny i w całości wydalany z organizmu w postaci niezmienionej, to niektóre badania wykazały związek pomiędzy pojawieniem się reakcji zapalnych a sorbinianem potasu. Jak piszą badacze na łamach "Physiology International": "dodatki do żywności wpływają na ekspresję typowych cząsteczek zapalnych, o których wiadomo, że biorą udział w rozwoju różnych stanów zapalnych i nowotworów".

Z kolei według Environmental Working Group (EWG) stosowanie produktów z E202 może powodować podrażnienia skóry czy zaczerwienienie oczu. Mówi się także o możliwych poparzeniach skóry w wyniku nadmiernego kontaktu z konserwantem. Dotyczy to zwłaszcza produktów kosmetycznych.

Z kolei skutki uboczne nadmiaru E202 w diecie mogą obejmować problemy jelitowe, są to:

  • biegunka,
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • niestrawność.

Czy da się uniknąć tego zagrożenia? Przede wszystkim trzeba zachować umiar w spożywaniu produktów przetworzonych. To jednak nie wszystko.

- Ja bardzo popieram takie świadome życie i w miarę zgodne z naturą. Zachęcam, żeby kupować w sklepach lokalnych i czytać etykiety, przyglądać się temu, co na nich jest. Jeżeli coś budzi nasze podejrzenie, możemy spytać sprzedawcę, choć najlepiej nauczyć się czytania tych etykiet – będzie nam łatwiej – radzi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego, założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka