Zachodnia dieta osłabia pamięć i pobudza apetyt. Już po tygodniu wzrasta ryzyko choroby Alzheimera

Naukowcy po raz kolejny udowodnili, że zachodnia dieta ma niewiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Osoby biorące udział w eksperymencie jadły fast foody i belgijskie gofry. Okazało się, że już po tygodniu takiego żywienia można było zauważyć negatywne skutki w funkcjonowaniu mózgu badanych. Do tego niezdrowe produkty dodatkowo pobudzały apetyt.

Pod wpływem niezdrowego jedzenia następuje uszkodzenie hipokampu, czyli obszaru mózgu odpowiedzialnego za pamięćPod wpływem niezdrowego jedzenia następuje uszkodzenie hipokampu, czyli obszaru mózgu odpowiedzialnego za pamięć
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Dieta bogata w tłuszcz i cukier osłabia pamięć

Lekarze i naukowcy od lat ostrzegają, że tzw. zachodnia dieta, która jest bogata w przetworzoną żywność, ciężkostrawne potrawy, słodycze, białe pieczywo i słodkie napoje, odbija się na całym organizmie. Skutkiem jest nie tylko otyłość, ale również problemy o podłożu neurologicznym. U osób otyłych wzrasta m.in. ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Okazuje się, że zmiany następują bardzo szybko. Naukowcy odkryli, że już po tygodniu żywienia opartego na fast foodach i słodyczach mogą wystąpić zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu u osób, które do tej pory były szczupłe i zdrowe. To nie jedyne zagrożenie. Ten styl żywienia nie tylko nadmiernie pobudza apetyt, ale i silnie uzależnia.

Fast food niszczy układ odpornościowy

Uczestnicy badania przez tydzień jedli fast foody
Uczestnicy badania przez tydzień jedli fast foody © iStock

20-latkowie przez tydzień żywili się fast foodami i goframi

W badaniu wzięła udział grupa 110 ochotników. Wszyscy byli szczupli, zdrowi i mieli od 20 do 23 lat. Połowa biorących udział w eksperymencie przez tydzień odżywiała się prawidłowo. Druga część dostawała wysokoenergetyczną dietę w stylu zachodnim, która opierała się przede wszystkim na fast foodach i belgijskich gofrach.

Przed i po eksperymencie wszystkie osoby przechodziły przez testy sprawdzające ich pamięć. Okazało się, że badani karmieni dietą zachodnią już po 7 dniach osiągali gorsze wyniki w testach. Ale to nie jedyna różnica. Zaobserwowano u nich również wzmożony apetyt na "śmieciowe jedzenie".

Niezdrowa dieta w krótkim czasie może się odbić na kondycji mózgu
Niezdrowa dieta w krótkim czasie może się odbić na kondycji mózgu © iStock

Autorzy badania są przekonani, że zachodnia dieta zakłóca w mózgu obszar nazywany hipokampem, który odpowiada przede wszystkim za pamięć i zdolność uczenia się.

"Takie odżywianie powoduje, że masz nieustającą chęć na zjedzenie kolejnej niezdrowej przekąski, a to z kolei prowadzi do dalszych uszkodzeń części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się. W ten sposób powstaje błędne koło" – wyjaśnia prof. Richard Stevenson z Macquarie University w Sydney.

Prosta droga od fast foodów do demencji

Najnowsze odkrycie Australijczyków pokrywa się z wcześniejszymi pracami. Badania prowadzone na zwierzętach również dowodziły, że śmieciowe jedzenie osłabia obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć i kontrolę apetytu. Prof. Richard Stevenson uważa, że te zjawiska można ze sobą powiązać na zasadzie reakcji łańcuchowej.

"Nowe myślenie polega na uświadomieniu sobie, że dieta w zachodnim stylu może na początku generować dość subtelne zaburzenia poznawcze, które zaburzają kontrolę apetytu, co stopniowo otwiera drogę do kolejnych niekorzystnych zmian w późniejszym okresie" - tłumaczy prof. Stevenson.

Takie odżywianie w dłuższej perspektywie przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy, prowadząc w konsekwencji do spadku wydajności mózgu, a nawet demencji.

Niezdrowa dieta powoduje u młodych ludzi nadmierny apetyt
Niezdrowa dieta powoduje u młodych ludzi nadmierny apetyt © iStock

Autor badań wierzy, że te odkrycia to jasny sygnał dla rządów, które powinny walczyć ze spożywaniem niezdrowej i mocno przetworzonej żywności, na przykład wprowadzając coś w rodzaju podatku cukrowego.

"Wykazanie, że przetworzona żywność może prowadzić do zaburzeń poznawczych, które wpływają na apetyt i skutkują przejadaniem się młodych, zdrowych ludzi, powinno być niepokojącym odkryciem dla wszystkich" – podkreśla autor badań.

Badania zostały opublikowane w Royal Society Open Science.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka