Polacy uwielbiają truskawki. Ale tego mogą o nich nie wiedzieć

Powoli rozpoczyna się sezon na owoce, które kocha niemal każdy Polak. Jemy je ze śmietaną, w owocowych sałatkach, deserach, coraz częściej dodajemy do wytrawnych potraw. Jednak często popełniamy wiele błędów. Na co trzeba uważać?

Amatorzy truskawek powinni poznać kilka faktów na temat tych owocówAmatorzy truskawek powinni poznać kilka faktów na temat tych owoców
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Truskawki – z czym je połączyć dla zdrowia?

Truskawki to źródło antyoksydantów – w tym przeciwnowotworowego beta karotenu i kwasu elagowego – oraz witaminy C. Do tego są bogactwem witamin z grupy B, a także błonnika, który wspiera nie tylko pracę naszych jelit i całego układu pokarmowego, ale obniża ryzyko cukrzycy typu 2. I co najważniejsze, mimo że są niezwykle słodkie, to mają niewiele kalorii. 100 g owoców to zaledwie 32 kCal.

Truskawki są nieocenionym owocem w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Wszystko dzięki temu, że mogą spowalniać trawienie glukozy w organizmie i zapobiegają skokom cukru we krwi. Badacze na łamach "British Journal of Nutrition" przekonują, że połączenie truskawek z wysokowęglowodanowym posiłkiem o umiarkowanej zawartości tłuszczu "zmniejsza poposiłkową odpowiedź insulinową".

Dlatego, jeśli dodamy je do deseru, możemy czuć się nieco rozgrzeszeni.

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki to bomba witaminowa
Truskawki to bomba witaminowa © Getty Images

Z czym jeszcze warto połączyć truskawki, by w pełni cieszyć się z korzyści zdrowotnych?

  • truskawki z nabiałem – pomogą w regulowaniu poziomu cukru we krwi,
  • truskawki z warzywami – w połączeniu ze szpinakiem czy pomidorami będą prawdziwą bombą antynowotworową. Wszystkie zielone warzywa mają potwierdzone działanie antyrakowe, podobne korzyści przypisuje się bogatym w likopen pomidorom,
  • truskawki z orzechami – wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a dzięki zawartości kwasów omega-3 wspierają profilaktykę antymiażdżycową.

Nie każdy może jeść truskawki

Nie każdy może jeść te owoce jagodowe bez ograniczeń. Istnieje kilka grup osób, które powinny zachować ostrożność:

  • dzieci – od lat truskawki znajdują się na liście o nazwie Parszywa Dwunastka. Jedna truskawka może zawierać w sobie pozostałości po aż 23 pestycydach. Na ich szkodliwe działanie są narażone w dużej mierze najmłodsi,
  • alergicy – histamina obecna w truskawkach może być źródłem niepożądanych reakcji, obejmujących pokrzywkę, świąd skóry czy problemy z oddychaniem. Również osoby uczulone na salicylany powinny zachować ostrożność, bo truskawki zawierają estry kwasu salicylowego w pokaźnej ilości,
  • chorzy na serce przyjmujący beta-blokery – nie muszą całkowicie wykluczać truskawek z diety, ale powinni zachować umiar. Beta-blokery mogą zwiększać poziom potasu we krwi, co oznacza, że należy ograniczyć ilość tego pierwiastka w diecie. Truskawki należą do owoców bogatych w potas,
  • osoby z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit – truskawki mogą nasilać objawy chorobowe. Drobne pestki truskawek podrażniają śluzówkę jelit.

Ten patent przedłuży trwałość truskawek

Truskawek nie wolno transportować ani przechowywać w foliowym worku, nie należy ich również myć ani obrywać szypułek po powrocie do domu. Dlaczego? W ten sposób przyspieszamy proces psucia owoców. W przypadku truskawek zachodzi on bardzo szybko. Co istotne pleśń, która się wytwarza, może nie być widoczna. Tymczasem badania nie pozostawiają wątpliwości – duże ilości mykotoksyn w organizmie mogą przyczyniać się do rozwoju m.in. nowotworów.

Truskawki należy transportować w przewiewnym pojemniku, a po powrocie do domu natychmiast schować do lodówki. Najlepsza do tego będzie dolna półka, na której panuje temperatura, która zapobiegnie psuciu, ale zarazem nie sprawi, że owoce przemarzną i stracą swój smak.

Chcesz przedłużyć ich świeżość? Jest na to jeden zaskakujący patent, który dopuszcza umycie truskawek od razu po zakupie. Wymieszaj wodę z octem w proporcjach 5:1, a następnie delikatnie opłucz truskawki. Następnie osusz je i włóż do lodówki. Ocet spowalnia proces psucia i zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka