10 zdrowotnych właściwości guawy

Guawa (nazywana też gruszlą) to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jeśli uda ci się go spróbować, na pewno oczaruje cię jego słodko-kwaśny smak oraz intensywny zapach przypominający aromat gałki muszkatołowej. Walory smakowe to jednak nie wszystko, ponieważ guawy kryją wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia.

10 zdrowotnych właściwości guawy10 zdrowotnych właściwości guawy
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

Poprawa odporności

Guawa to świetne źródło witaminy C, ponieważ zawiera jej nawet 4 razy więcej niż pomarańcza. Jeden średniej wielkości owoc to podwójna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto jeść go zwłaszcza zimą, gdy organizm potrzebuje wzmocnienia i większej niż zwykle porcji cennych składników.

Owoce te mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego pozwalają uniknąć sezonowych infekcji.

Obniżenie ryzyka nowotworów

Gruszle zawierają mnóstwo substancji, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Są źródłem wielu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ekstrakty z guawy wykorzystuje się w profilaktyce raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego.

Cała prawda o owocach tropikalnych

Działanie przeciwzmarszczkowe

Wolne rodniki to najwięksi wrogowie pięknej i młodej skóry – powodują zmarszczki, kurze łapki i utratę jędrności. Guawy są źródłem antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Jeśli chcemy się ustrzec przed przedwczesnym starzeniem, powinniśmy jeść te owoce jak najczęściej.

Poprawa zdrowia serca

Substancje zawarte w guawach pomagają zachować równowagę pomiędzy potasem a sodem w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca.

Obniżenie poziomu cukru

Osoby z cukrzycą powinny zwrócić szczególną uwagę na te egzotyczne owoce. Sok z guawy znacząco obniża poziom cukru we krwi. Badania potwierdziły, że gruszle zarówno poprawiają stan zdrowia cukrzyków, jak również zapobiegają pojawieniu się tej choroby.

Poza tym guawy zawierają błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny, co pozwala utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi.

Zwalczanie zaparć

Jeden owoc guawy pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Substancja ta jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu trawiennego. Wystarczy jeść jedną gruszlę dziennie, by oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się problemu zaparć.

Poprawa jakości widzenia

Guawy nie są tak bogate w witaminę A, jak marchewki, ale wciąż zapewniają dużą dawkę tej odpowiedzialnej za dobry wzrok substancji. Niedobór witaminy A to najczęstsza przyczyna kurzej ślepoty oraz problemów z widzeniem.

Korzyści dla kobiet w ciąży

Czy wiesz, że guawy są źródłem kwasu foliowego? Właśnie z tego powodu są polecane kobietom w ciąży. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu oraz chroni dziecko przed wystąpieniem wad rozwojowych.

Sposób na relaks

Magnez znajdujący się w gruszlach pomaga zrelaksować się twojemu umysłowi i mięśniom. Jeśli czujesz się zestresowany i zmęczony, włącz do swojej codziennej diety te egzotyczne owoce. Ich zapach i smak pozwoli ci zapomnieć na chwilę o problemach.

Pożywienie dla mózgu

Dbałość o zdrowie mózgu powinna być dla nas priorytetem, a dzięki odpowiedniej diecie możemy zadbać o jego kondycję. Gruszla jest źródłem witaminy B3 i B6, które poprawiają krążenie krwi oraz działają uspokajająco na komórki nerwowe.

Guawa to niezwykły owoc o świetnych właściwościach. Warto go skosztować przy najbliższej okazji, zarówno dla smaku, jak i prozdrowotnych korzyści.

Trenujesz? Dowiedz się na naszym forum, jakie owoce można jeść przed wysiłkiem fizycznym. 

Ile kalorii ma surowa gujawa pospolita?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 165 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna68,0 kcal112 kcal
Białko2,55 g4,21 g
Węglowodany14,32 g23,6 g
Cukier8,92 g14,72 g
Błonnik5,40 g8,91 g
Tłuszcz0,95 g1,57 g
Tłuszcze nasycone0,27 g0,45 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,14 g
Tłuszcze wielonienasycone0,40 g0,66 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C228 mg377 mg
Równoważnik folianów49,0 µg80,9 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,11 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,08 mg1,79 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,45 mg0,74 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,11 mg0,18 mg
Witamina B9 - kwas foliowy49,0 µg80,9 µg
Witamina B4 - cholina7,60 mg12,54 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A624 i.u.1,030 i.u.
Witamina A31,0 µg RAE51,2 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten374 µg617 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen5,204 µg8,587 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,73 mg1,21 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,60 µg4,29 µg
Wapń18,00 mg29,7 mg
Żelazo0,26 mg0,43 mg
Magnez22,0 mg36,3 mg
Fosfor40,0 mg66,0 mg
Potas417 mg688 mg
Sód2,00 mg3,30 mg
Cynk0,23 mg0,38 mg
Miedź0,23 mg0,38 mg
Mangan0,15 mg0,25 mg
Selen0,60 µg0,99 µg
Woda80,8 g133 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka