2 z 7Wino a poziom cholesterolu
Zdaniem duńskich naukowców spożywanie czerwonego wina w niewielkich ilościach (1 kieliszek dziennie) może mieć świetny wpływ na poziom cholesterolu w naszym organizmie. Zawarte w napoju polifenole, a przede wszystkim resweratrol – antyutleniacz, redukują zły cholesterol LDL. Co więcej, jednocześnie działają na wytwarzanie jego dobrego odpowiednika, czyli HDL.
Czerwone wino pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny. Dzięki zawartych w nim fibrynogenach unikniemy skrzepów w naczyniach krwionośnych. Z kolei resweratrol ma działanie rozkurczowe. Co ciekawe, zdaniem badaczy niewielka ilość czerwonego wina obniża ciśnienie. Osoby zmagające się z nadciśnieniem mogą więc pozwolić sobie na lampkę tego trunku do posiłku.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wino w profilaktyce cukrzycy