Zamień złe na dobre. Oto najlepsze przekąski
Kto z nas nie uwielbia podjadać w ciągu dnia? Zwłaszcza jeśli w zasięgu naszego wzroku znajdą się pyszne przekąski. Niestety, nasze wybory nie zawsze są trafione i z reguły dostarczają nawet do kilkuset dodatkowych i przede wszystkim zbędnych kalorii w ciągu dnia. Dobre dla organizmu i utrzymania prawidłowej wagi przekąski powinny składać się z białka i błonnika, tak aby zapewnić nam uczucie sytości na dłużej, a także pobudzić metabolizm. Sprawdź, jak zamienić najczęściej wybierane przekąski, aby przyniosły nam więcej korzyści niż strat.
Domowe owocowe smoothie
Są coraz popularniejsze. Możesz je dostać w barach szybkiej obsługi, kawiarniach, a także kupić gotową mieszankę w supermarkecie. Pamiętaj jednak, że wiele z tych opcji jest przygotowywanych na wysokokalorycznych bazach mlecznych z dodatkową porcją cukru i tanich substancji słodzących. Zamiast wydawać pieniądze na przygotowane smoothie, zacznij komponować własne w domu z użyciem miksera. Do koktajli dodawaj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu lub jogurt naturalny. Dodatkowo zawsze, kiedy dopadnie cię ochota na coś słodkiego, zamiast po smoothie sięgnij po prostu po zdrowy, surowy owoc bez dodatku cukru czy sztucznych konserwantów.
Ciastko ryżowe z masłem orzechowym
Najczęściej stosowane jako zamiennik tradycyjnego białego pieczywa i chrupiących bułeczek. Prawda jest jednak taka, że to wciąż węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Zjedzenie całej paczki wafli ryżowych w ciągu dnia nie pozwoli ci schudnąć. Wręcz przeciwnie. Naukowcy z Centrum Profilaktyki New Balance Foundation udowodnili, że produkty o wysokim IG stoją za nadmiernym apetytem, przejadaniem się i zwiększoną masą ciała.
Zdrowe tłuszcze i białko obniżają IG produktów. Zamiast dwóch ciastek ryżowych zjedz jedno, ale posmarowane pysznym masłem orzechowym. Wybierz to bez dodatkowej zawartości cukru.
Popcorn
Jeśli wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, niekoniecznie ze względu na zalecenia zdrowotne lekarza, musisz być czujny. Bezglutenowe, organiczne przekąski mogą okazać się pułapką. Niestety większość z nich to nic innego, jak mąka i sól, które skutecznie hamują spadek twojej wagi i w dodatku zawierają mnóstwo tłuszczu i mało błonnika. Ochotę na słoną przekąskę możesz zaspokoić miską popcornu przygotowanego na parze.
Gorzka czekolada
Jeśli nie potrafisz oprzeć się słodyczom, od czasu do czasu możesz sięgnąć po czekoladę, ale tylko taką o dużej zawartości kakao - minimalnie 70 proc. Ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych niż pozostałe. Dodatkowo najlepiej zaopatrz się w jej wersję mini, czyli małe czekoladki zawinięte w opakowanie. Dlaczego? Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie "Appetite" pokazało, że produkty, które są zawinięte w opakowanie lub chronione skorupką, sprawiają, że zjemy ich zdecydowanie mniej. Dostanie się do "wnętrza" takiej przekąski wymaga czasu, który jest potrzebny, aby mózg zyskał sygnał o tym, że jesteś już najedzony.
Surowe orzechy w skorupkach
Pieczone orzeszki ziemne, migdały, pistacje są chrupiące, słone, dobrze przyprawione i przede wszystkim bardzo kaloryczne i niezdrowe, bo zazwyczaj w swoim składzie zawierają mąkę, skrobię kukurydzianą, glutaminian sodu, olej palmowy, konserwanty i ogromne ilości soli. Surowe orzechy są znacznie dłużej trawione, a dodatkowo nie zawierają zbędnych substancji. Zamiast kupować gotowe w opakowaniach, zacznij wybierać te sprzedawane na wagę w łupinach. Podobnie jak w przypadku czekoladek, najlepiej jeśli będą miały skorupki, które przed spożyciem będziesz musiał rozłupać.