Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?

Ryby to jeden z najbardziej niedocenianych elementów naszej codziennej diety. Są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Razem ze zwiększającą się popularnością ryb, wzrasta jednak ryzyko groźnych zatruć pokarmowych spowodowanych obecnością toksycznych związków. Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę i kiedy należy ją wyrzucić?

Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?Zanieczyszczone ryby. Po czym je rozpoznać?
Źródło zdjęć: © Getty

Jak rozpoznać zanieczyszczoną rybę?

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) istnieją dwa główne rodzaje zatruć ryb: ciguatera i scombrotoksizm.

Ciguatera to zatrucie toksynami morskimi. Dochodzi do niego najczęściej wskutek spożycia niektórych gatunków ryb morskich, głównie pochodzących z obszarów tropikalnych: Morza Karaibskiego, Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Winę ponoszą mikroskopijne rośliny morskie, które wytwarzają ciguatoksyny.

Z kolei scombrotoksizm to zatrucie pokarmowe związane z konsumpcją ryb mających ciemne mięso. Zalicza się do nich przede wszystkim: makrelę, tuńczyka białego, tuńczyka żółtopłetwego, tuńczyka błękitnopłetwego oraz makreloszę. Zatruć się można także sardynkami europejskimi, koryfenami, czarnym merlinem i śledziem.

Prof. Pyrć o prognozach dotyczących czwartej fali

Dlaczego dochodzi do zatrucia? Główną przyczyną jego występowania jest nieprawidłowo przechowywane mięso, które ulega rozkładowi bakteryjnemu już w temperaturze powyżej 0 stopni Celsjusza. Taki proces oznacza dekarboksylację aminokwasu L-histydyny do histaminy, fosforanu histaminy oraz chlorowodorku histaminy.

"Ryby zanieczyszczone histaminą mogą mieć pieprzny, ostry, słony smak. Poza tym będą miały normalny wygląd, zapach i smak" - informuje CDC.

Może powodować to zamieszanie, tym bardziej, że wiele osób przyprawia ryby solą i pieprzem. Zdaniem CDC poza subtelną zmianą smaku ryby, da się zauważyć zmiany w jej konsystencji, która może być oznaką zanieczyszczenia.

Rybę należy schłodzić lub zamrozić, aby zapobiec skażeniu histaminą.

Jakie są objawy zatrucia skombrotoksizmem?

Obajwy zatrucia scombrotoksizmem najczęściej pojawiają się między 10. a 60. minutą po spożyciu skażonego kawałka ryby. Objawy często ustępują w ciągu 12 godzin. Niestety w niektórych sytuacjach utrzymują się przez 48 godzin lub dłużej.

Najczęstszymi objawami choroby są:

  • zaczerwienienie skóry,
  • świąd skóry,
  • skurcze brzucha,
  • zaburzenia widzenia,
  • kołatanie serca,
  • silny ból głowy,
  • spadek ciśnienia tętniczego
  • nieregularnego bicia serca,
  • trudności z oddychaniem.

Czasami osoby borykające się z zatruciem pokarmowym mogą wymagać hospitalizacji.

Ryby, które są zepsute lub zanieczyszczone należy wyrzucić. Jeśli podejrzewasz u siebie zatrucie histaminą, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka