Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami
Potrawa stanowi bardzo dobre źródło beta - karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Jej składniki regulują poziom cukru we krwi a nawet wspomagają leczenie astmy oskrzelowej (takie działanie wykazuje regularnie spożywana dynia). Prowitamina A czyli wspomniany beta karoten jest silnym antyutleniaczem. Chroni komórki organizmu przed przedwczesnym procesem starzenia.
Składniki
- 200 g dyni (obranej i pozbawionej pestek),
- 7-8 pomidorów.
Sos beszamelowy:
- 6 łyżek masła,
- 5-6 łyżek mąki,
- 4 szklanki mleka,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól, biały pieprz.
Sposób przygotowania
Dynię pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki wielkością zbliżone do kawałków dyni. Danie zawiera dużo witamin. Sos: rozpuścić masło, cały czas mieszając. Dodać mąkę tak, aby powstała gładka masa. Następnie dodać mleko. Gdy sos trochę odparuje, dodać sok z cytryny oraz przyprawy. Zdjąć z ognia. Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim kawałki warzyw i zalać pozostałym sosem. Całość posypać startym serem. Zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 478,35 |
Białko | 24,23 g |
Tłuszcze | 30,92 g |
Cholesterol | 98,70 mg |
Węglowodany | 29,96 g |
Błonnik | 3,53 g |
Witamina C | 40,50 mg |
Witamina A | 734,60 j.m |
Komentarz
Zapiekane pomidory w przeciwieństwie do świeżych zawierają likopen, który zapobiega rakowi prostaty. Danie polecane mężczyznom i osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń.