Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Avatar placeholder
16.03.2017 00:00
Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami
Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Potrawa stanowi bardzo dobre źródło beta - karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Jej składniki regulują poziom cukru we krwi a nawet wspomagają leczenie astmy oskrzelowej (takie działanie wykazuje regularnie spożywana dynia). Prowitamina A czyli wspomniany beta karoten jest silnym antyutleniaczem. Chroni komórki organizmu przed przedwczesnym procesem starzenia.

Składniki

  • 200 g dyni (obranej i pozbawionej pestek),

  • 7-8 pomidorów.



Sos beszamelowy:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • 6 łyżek masła,
  • 5-6 łyżek mąki,

  • 4 szklanki mleka,

  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 200 g startego żółtego sera,

  • sól, biały pieprz.


Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki wielkością zbliżone do kawałków dyni. Danie zawiera dużo witamin.

Sos: rozpuścić masło, cały czas mieszając. Dodać mąkę tak, aby powstała gładka masa. Następnie dodać mleko. Gdy sos trochę odparuje, dodać sok z cytryny oraz przyprawy. Zdjąć z ognia. Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim kawałki warzyw i zalać pozostałym sosem. Całość posypać startym serem. Zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie478,35
Białko24,23 g
Tłuszcze30,92 g
Cholesterol98,70 mg
Węglowodany29,96 g
Błonnik3,53 g
Witamina C40,50 mg
Witamina A734,60 j.m

Komentarz

Zapiekane pomidory w przeciwieństwie do świeżych zawierają likopen, który zapobiega rakowi prostaty. Danie polecane mężczyznom i osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze