Zapiekanka enchilada
Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa pochodzi od czasownika „enchilar”, czyli „dodawać chili”. Potrawa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku,
- 1 małe chili,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 30 ml sosu enchilada,
- 1 ząbek czosnku,
- 240 ml śmietany,
- starty ser.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 190,93 kcal |
Białka | 21,16 g |
Węglowodany | 4,7 g |
Tłuszcze | 9,53 g |
Błonnik | 1,83 g |
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek patelnię i dobrze rozgrzej. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i smaż przez 5-10 minut, aż zmięknie. Umyj i posiekaj liście szpinaku i dodaj do cebuli. Teraz posól, dopraw pieprzem, wrzuć na patelnię mięso drobiowe i posiekane chili i wymieszaj. Smaż przez minimum 15 minut i zdejmij z ognia. W misce połącz sos enchilada, śmietanę i posiekany czosnek i dobrze wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj dno małą ilością sosu. Następnie wrzuć 1/3 mieszanki z patelni, a na wierzch starty ser. Polej połową sosu, nałóż kolejną warstwę mieszanki i znów ser. Polej sosem i nałóż ostatnią część farszu i wykończ serem. Wsadź do piekarnika na 30 minut. Na ostatnie 5 minut odkryj pokrywę. Podawaj na gorąco.
Komentarz:
Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Wypełnia się ją najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Wyróżnia się kilka rodzajów sosów do enchilady: tradycyjny, zielony, czerwony i mole. Każdy z nich idealnie pasuje do meksykańskiej zapiekanki.