Zapiekanka z cebulą
Jest bardzo mało osób na świecie, które nie lubią cebuli. Dla tych, którzy czują się jej miłośnikami, przedstawiamy pyszną cebulową zapiekankę. Tych, którzy nie są zwolennikami tego warzywa, może przekona fakt jej walorów odżywczych i zdrowotnych.
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 1/2 łyżki świeżego tymianku,
- pół bochenka chleba,
- 150 g startego żółtego sera,
- 1,5 szklanki bulionu z kurczaka.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz cebule ze skóry, umyj i pokrój w niegrube talarki. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę. Smaż do momentu, kiedy zbrązowieje. W międzyczasie dodaj do niej tymianek. Naszykuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj dno i ścianki niewielką ilością tłuszczu i układaj warstwy. Najpierw wsyp 1/3 przysmażonej cebuli, następnie 1/3 przygotowanego chleba, a na końcu 1/3 sera. Rozłóż wszystko w odpowiedniej kolejności. Całość polej bulionem z kurczaka. Włóż cebulową zapiekankę do piekarnika na około 30 minut. Jedz od razu po wyjęciu z piecyka.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 268,43 kcal |
Białko | 13,19 g |
Węglowodany | 29,8 g |
Tłuszcze | 10,44 g |
Błonnik | 3,05 g |
Komentarz:
Cebula ma działanie bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, obniża podwyższone ciśnienie krwi, pobudza apetyt, wzmacnia organizm, a także zawiera liczne sole mineralne i chyba wszystkie witaminy. Ważne jest także to, że właściwie w żadnej sytuacji cebula nie traci swoich wartości odżywczych. Zatem zapiekanka z cebulą także może być zdrowa.