Zapiekanka z sardelami
Podana receptura na zapiekankę to szwedzki przepis o nazwie Janssons frestelse. Jest to popularna potrawa szwedzka – zapiekane ziemniaki, często też cebula i sardele z dodatkiem śmietany bądź mleka i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 puszki sardeli,
- 200 ml śmietany
- 200 ml mleka,
- bułka tarta,
- 1 cebula.
Przygotowanie: Otwórz puszki z rybami i odlej z nich sos. Wymieszaj go w naczyniu z mlekiem i śmietaną. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. W misce połącz pogniecione ziemniaki i ryby i wyłóż mieszanką naczynie. Następnie zalej wszystko sosem z mleka i lekko wymieszaj. Posyp bułką tartą całą rybną zapiekankę i wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Piecz całość przez 20 minut, a na ostatnie 5-8 minut zdejmij pokrywę.
Komentarz: Ciekawe jest pochodzenie nazwy tego dania. Jedni twierdzą, że nazwa wywodzi się od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa Pelle Janzona. Sceptycy tej teorii jednak zaprzeczają, nie widząc bardzo wyraźnych powiązań, i łączą ją z filmem z 1928 roku o tytule: „Frestelse Janssons”. Niezależnie jednak od prawdziwości tych teorii, szwedzka zapiekanka nie ma sobie równych.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 210,45 kcal |
Białka | 10,28 g |
Węglowodany | 25,7 g |
Tłuszcze | 7,13 g |
Błonnik | 2,71 g |
Smacznego!