Trwa ładowanie...

Zapiekanka z sardelami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 20:16
Zapiekanka z sardelami
Zapiekanka z sardelami

Podana receptura na zapiekankę to szwedzki przepis o nazwie Janssons frestelse. Jest to popularna potrawa szwedzka – zapiekane ziemniaki, często też cebula i sardele z dodatkiem śmietany bądź mleka i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 puszki sardeli,
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 cebula.

Przygotowanie: Otwórz puszki z rybami i odlej z nich sos. Wymieszaj go w naczyniu z mlekiem i śmietaną. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. W misce połącz pogniecione ziemniaki i ryby i wyłóż mieszanką naczynie. Następnie zalej wszystko sosem z mleka i lekko wymieszaj. Posyp bułką tartą całą rybną zapiekankę i wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Piecz całość przez 20 minut, a na ostatnie 5-8 minut zdejmij pokrywę.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Komentarz: Ciekawe jest pochodzenie nazwy tego dania. Jedni twierdzą, że nazwa wywodzi się od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa Pelle Janzona. Sceptycy tej teorii jednak zaprzeczają, nie widząc bardzo wyraźnych powiązań, i łączą ją z filmem z 1928 roku o tytule: „Frestelse Janssons”. Niezależnie jednak od prawdziwości tych teorii, szwedzka zapiekanka nie ma sobie równych.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie210,45 kcal
Białka10,28 g
Węglowodany25,7 g
Tłuszcze7,13 g
Błonnik2,71 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze