Zapiekanka z serem i kalafiorem
Ser żółty jest jednym z podstawowych składników używanych w kuchni wegetariańskiej. Można go połączyć z kalafiorem, przyrządzając zapiekankę kalafiorową. Jest to smaczny pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale także na zdrowy posiłek. Kalafior ma bowiem właściwości przeciwrakowe, zatrzymujące enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia.
Składniki:
- 45 dag żółtego sera,
- kalafior,
- 3 cebule,
- 50 dag pomidorów,
- gałązka natki pietruszki,
- 3 łyżki stołowe oleju,
- sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj je w wodzie z solą. Pomidory podziel na ćwiartki lub ósemki. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni, dodaj do niej pomidory i duś 20 min, pamiętając, by pomidory się nie przypaliły, następnie przypraw solą i pieprzem, dodaj cukier. Połowę sera zetrzyj na tarce, a druga połowę pokrój na plastry i połóż je na spodzie naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmaruj go olejem). Następnie przykryj je różyczkami z kalafiora, polej sosem i posyp pieprzem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekanka z serem i kalafiorem powinna być pieczona przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zapiekankę możesz udekorować natką z pietruszki.
Kalorie | 287,2 kcal |
---|---|
Białko | 20,1 g |
Tłuszcz | 17,6 g |
Cholesterol | 35,5 mg |
Węglowodany | 19,7 g |
Błonnik | 7,2 g |
Witamina C | 295,4 mg |
Witamina A | 847,1 µg |