Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 14.03.2017 14:15
Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa
Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

Jeśli lubisz nietypowe połączenia kulinarne, możesz spróbować prostej i szybkiej potrawy wegetariańskiej, jaką jest zapiekanka ziemniaczano-twarogowa. Łagodny smak dania powoduje, że możesz ją spożywać na kolację bez obaw o wieczorne niestrawności. ****

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków,
  • 40 dag półtłustego białego sera,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (ewentualnie mleka),
  • masło,
  • sól, pieprz, kolendra zmielona.


Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Ziemniaki pokrój w talarki nie grubsze niż 1 cm i obgotuj je w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Przygotuj twaróg z sera i śmietany. Następnie posmaruj naczynie żaroodporne masłem i ułóż warstwami: talarki ziemniaków, przyprawy (sól, pieprz, kolendra), twaróg, kawałeczki masła
.

Kalorie426,6 kcal
Białko23,9 g
Tłuszcz15,9 g
Cholesterol50,2 mg
Węglowodany50,1 g
Błonnik3,8 g
Witamina C35,0 mg
Witamina A145,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze