Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa
Jeśli lubisz nietypowe połączenia kulinarne, możesz spróbować prostej i szybkiej potrawy wegetariańskiej, jaką jest zapiekanka ziemniaczano-twarogowa. Łagodny smak dania powoduje, że możesz ją spożywać na kolację bez obaw o wieczorne niestrawności. ****
Składniki:
- 1-1,5 kg ziemniaków,
- 40 dag półtłustego białego sera,
- 2-3 łyżki śmietany 18% (ewentualnie mleka),
- masło,
- sól, pieprz, kolendra zmielona.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w talarki nie grubsze niż 1 cm i obgotuj je w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Przygotuj twaróg z sera i śmietany. Następnie posmaruj naczynie żaroodporne masłem i ułóż warstwami: talarki ziemniaków, przyprawy (sól, pieprz, kolendra), twaróg, kawałeczki masła .
Kalorie | 426,6 kcal |
---|---|
Białko | 23,9 g |
Tłuszcz | 15,9 g |
Cholesterol | 50,2 mg |
Węglowodany | 50,1 g |
Błonnik | 3,8 g |
Witamina C | 35,0 mg |
Witamina A | 145,4 µg |