Zapobiega procesom gnilnym i wymiata złogi z jelit. Przynosi natychmiastową ulgę
Można z niej zrobić surówkę, kapuśniak, bigos, koktajl lub dodać do pierogów i krokietów. Chodzi oczywiście o kiszoną kapustę, która wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale także wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Usprawnia pracę jelit, podnosi odporność, to jednak nie wszystkie jej zalety.
1. Jakie skarby kryje w sobie kiszona kapusta?
W kiszonej kapuście znajdziemy m.in. witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, siarkę, selen, mangan, magnez i cynk. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi zawiera także bakterie probiotyczne i naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole. Biorąc pod uwagę zawartość wielu cennych elementów i liczne walory zdrowotne, kiszoną kapustę można śmiało uznać za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.
2. Popularna kiszonka o niesamowitych właściwościach
Kapusta kiszona podnosi odporność na sezonowe infekcje, działa przeciwzapalnie, usprawnia procesy trawienne, poprawia krążenie, wzmacnia kondycję skóry i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu w krwiobiegu.
Poza tym jest bogata w błonnik pokarmowy i wykazuje właściwości probiotyczne, które zawdzięcza obecności bakterii Lactobacillus. Wpływa korzystnie na mikroflorę jelit, poprawia ich perystaltykę, wymiata z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe i zapobiega procesom gnilnym.
Jest produktem niskokalorycznym i na długo zapewnia uczucie sytości, przez co zmniejsz ochotę na sięganie po niezdrowe i tuczące przekąski pomiędzy posiłkami. Warto wspomnieć, że kapusta wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl