Trwa ładowanie...

Zapomniane superfood. Pszenica faraonów pomaga schudnąć

 Patrycja Pupiec
18.08.2023 11:30
Superfood, o którym mogłeś nie wiedzieć. Pomaga schudnąć i kontrolować wagę
Superfood, o którym mogłeś nie wiedzieć. Pomaga schudnąć i kontrolować wagę (Getty Images)

O tym starożytnym ziarnie nie mówi się zbyt wiele w Polsce. Zdecydowanie bardziej popularne jest w kuchni śródziemnomorskiej, a w ostatnich latach zyskuje uznanie także wśród populacji amerykańskiej. Jego zwolennicy doceniają przede wszystkim wszechstronność tego produktu, a lista jego zdrowotnych korzyści jest naprawdę długa.

spis treści

1. Dobre źródło węglowodanów i błonnika

Ziarna farro, czyli starożytne ziarno przypominające brązowy ryż, często są nazywane pszenicą faraonów. W Polsce znane także pod nazwą pszenica płaskurka. To dobre źródło węglowodanów, które ze względu na liczne korzyści zdrowotne, może okazać się dla wielu najlepszym żywieniowym wyborem.

Niegdyś zapomniany zamiennik ryżu, coraz częściej zyskuje na popularności. Ten rodzaj pszenicy ma w sobie wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego nic dziwnego, że dla wielu jest ulubionym superfood.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Farro to przede wszystkim dobre źródło błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego. Na włączeniu do diety tego źródła węglowodanów szczególnie skorzystają osoby cierpiące na zaparcia lub inne zaburzenia trawienne.

Co więcej, po spożyciu tego rodzaju pszenicy, można szybko dostrzec uczucie sytości. Tę zaletę docenią szczególnie osoby, które zwracają uwagę na kontrolę wagi lub po prostu pragną schudnąć, ponieważ spożywanie tego ziarna może prowadzić do mniejszego przyrostu masy ciała.

2. Ziarno dobre dla serca i mózgu

To ziarno docenią również osoby, które nie jedzą mięsa, bowiem pszenica farro to dobre źródło białka roślinnego. Ma w sobie także minerały, takie jak żelazo i magnez.

- Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych dla zdrowia serca i mózgu - wskazuje dietetyk Anya Guy z Mayo Clinic.

Ekspertka zauważa, że farro jest ziarnem o orzechowym smaku, szczególnie popularnym w kuchni śródziemnomorskiej. Ten rodzaj pszenicy można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, zastąpi smażony ryż czy będzie źródłem węglowodanów.

Farro ma także niski indeks glikemiczny. Tę cechę docenią osoby zmagające się z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, dla których stabilny poziom cukru we krwi jest niezwykle istotny.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze