Zapomniane warzywa znowu modne. Działają antyrakowo, zbijają ciśnienie
1 z 8Topinambur
Znany też jako słonecznik bulwiasty, topinambur zdobywa w ostatnim czasie wielką popularność. Zaczęli go doceniać nie tylko szefowie kuchni, ale również zwykli kucharze-amatorzy, którzy szukają nowych smaków. Topinambur, który kiedyś był równie popularny co dzisiejszy ziemniaki, wraca na salony w wielkim stylu, ale warzywo warto włączyć do diety nie tylko ze względu na modę, ale raczej wartości dla zdrowia.
Bulwa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, dostarcza witamin, minerałów oraz błonnika. Warzywo poleca się osobom na diecie, a także tym, które mają problemy z sercem i układem krążenia. Słodki, orzechowy smak sprawia, że topinambur może być wykorzystany na wiele sposobów. Bulwy podaje się najczęściej ugotowane, smażone lub pieczone.
Zobacz też: Pierwsze symptomy zazwyczaj ignorujemy. Choroba jest bardzo poważna