Zapomniany przepis. Na słabe serce i krążenie

Drobne owoce rosnące na drzewach lub krzewach należą do rodzaju Crataegus, który liczy sobie setki gatunków porastających niemal wszystkie kontynenty. Można je powszechnie spotkać w niemal każdym zakątku Polski, a mimo to dzisiaj głóg należy do roślin niedocenianych. Niesłusznie, bo z czerwonymi jagodami powinni polubić się sercowcy.

Na grypę, słabe serce i krążenie. Nalewka z czerwonych jagód z zapomnianego przepisuNa grypę, słabe serce i krążenie. Nalewka z czerwonych jagód z zapomnianego przepisu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Moc polifenoli. Serce kocha owoce głogu

Są drobne, gęsto porastają drzewa lub krzewy i mają barwę od jasnożółtej aż po ciemnoczerwoną. Są cierpkie, lekko pikantne z wyczuwalną nutą słodyczy. Mimo to owoce głogu nie mają dzisiaj wielu amatorów.

A szkoda, bo głóg znany jest już od 659 roku, kiedy stanowił istotny surowiec lekarski w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykorzystywany był jako ziołowy lek na problemy trawienne, kłopoty z sercem i wysokie ciśnienie krwi.

Nie ma się co dziwić, ponieważ jagody głogu są źródłem polifenoli, silnych związków o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko m.in. cukrzycy, infekcji wirusowych czy bakteryjnych, niektórych nowotworów i chorób serca. Jedno z badań prowadzone na myszach dowiodło, że ekstrakt z jagód głogu znacząco obniżył poziomu stanu zapalnego w organizmie, zmniejszając ryzyko m.in. schorzeń wątroby.

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Owoce głogu są źródłem polifenoli
Owoce głogu są źródłem polifenoli © Pixabay

W innym badaniu, na myszach z chorobami układu oddechowego, witeksyna - silny związek obecny w głogu, zredukowała produkcję cząsteczek wywołujących stan zapalny i ograniczyła reakcję białych krwinek na stan zapalny. Dzięki flawonoidom głóg może również zmniejszać uczucie duszności czy zmęczenie u osób z niewydolnością serca, a przynajmniej na takie korzyści wskazują dwa badania – jedno opublikowane w "Nutrients", drugie w "Molecules".

Inne badania dowodzą, że bogactwo cennych substancji obecnych w głogu może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, co więcej - głóg ma pozytywny wpływ na czas trawienia pokarmu, jak i rozkładanie białek i tłuszczów w organizmie.

Co zrobić z głogu? Nalewka na infekcje i serce

Głóg świetnie nadaje się na przetwory – konfitury i dżemy, soki, galaretki. Z owoców i kwiatów można przygotowywać napary. Warto również sięgnąć po nalewkę. Zbiór owoców trwa od połowy września do połowy października, nie ma więc powodów, by zwlekać.

Składniki:

  • 1 kg przemrożonych owoców głogu,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • 200 g miodu.

Wykonanie.

  • Owoce należy opłukać i osuszyć, a następnie przenieść do dużego słoja.
  • W międzyczasie miód rozpuścić w roztworze ciepłej wody, a owoce głogu delikatnie rozgnieść w słoju.
  • Owoce zalać spirytusem oraz przestudzoną wodą z miodem, wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na cztery miesiące.
  • Po tym czasie głóg należy odcisnąć, a nalewkę przelać przez gazę do butelek.
  • Butelki zakorkować i odstawić ponownie w chłodne miejsce, tym razem na pół roku.

Po tym czasie można śmiało sięgać po głogówkę. W celach leczniczych zaleca się spożywanie 25-30 ml dziennie w stanach osłabienia, zmęczenia, infekcji wirusowej czy dla poprawienia kondycji serca.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka