Zapomniany rarytas. Chude, soczyste i bardzo zdrowe mięso

W przeszłości mięso z królika uchodziło za rarytas, obecnie jednak nie jest aż tak popularne. Warto jednak wprowadzić je do jadłospisu ze względu na wyjątkowy smak i szereg zalet. Z pewnością okaże się też świetnym urozmaiceniem diety.

Pyszne mięso urozmaici dietęPyszne mięso urozmaici dietę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięso z królika

Mięso z królika ma delikatny smak i teksturę. Stanowi wartościowe źródło białka, a także zawiera witaminy z grupy B oraz minerały jak żelazo, potas, fosfor i cynk. Zawiera mało tłuszczu i jest niskokaloryczne.

Spożywanie mięsa o niskiej zawartości tłuszczu nasyconego i cholesterolu korzystnie wpływa na zdrowie serca. W 100 g królika znajduje się ok. 120 kcal oraz 3-6 proc. tłuszczu. To świetna opcja dla osób dbających o sylwetkę.

Jest to też jedno z najłatwiej strawnych mięs, więc mogą po nie sięgać osoby z delikatnym układem trawiennym oraz niektórymi dolegliwościami układu pokarmowego. Można je także podawać dzieciom.

Królik z warzywami w sosie kremowym

Wartości odżywcze

W 100 g mięsa z królika znajdziemy 27 g białka. Składnik odżywczy jest nie tylko niezbędny do budowania masy mięśniowej, ale jest także potrzebny do tworzenia i naprawy tkanek w organizmie. Korzystnie wpływa też na regenerację mięśni, skóry, włosów i paznokci.

Z kolei witaminy z grupy B, jak B12, B6, niacyna, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspierają zdrowie układu nerwowego, produkcję krwinek oraz metabolizm energetyczny.

Królik zawiera też wiele minerałów - żelazo jest niezbędne do transportu tlenu we krwi, cynk wspiera układ odpornościowy, potas kontroluje pracę mięśni, a fosfor jest ważny dla zdrowych kości i zębów.

Przygotowanie królika

Mięso z królika można przygotować na wiele sposobów. Może być grillowane, pieczone, duszone, gotowane i smażone, choć najpopularniejszym daniem pozostaje potrawka. Warto pamiętać, by nie przesadzić z czasem gotowania. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że mięso łatwo wysuszyć.

Choć to rzadkość na talerzu, podczas kolejnych zakupów warto rozejrzeć się za królikiem. W jego przygotowaniu panuje pełna dowolność, dlatego stanowi nie tylko zdrowy element diety, ale także urozmaici każdy jadłospis.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka