Królik – wartości odżywcze, wybór i przygotowanie mięsa, przepisy

Królik to smaczne i pożywne mięso wciąż u nas niedocenianie. Zamiast niego wybieramy najczęściej wieprzowinę, drób i wołowinę. Dlaczego warto bardziej urozmaicić naszą mięsną dietę? O tym poniżej.

Królik – wartości odżywcze, wybór i przygotowanie mięsa, przepisyKrólik – wartości odżywcze, wybór i przygotowanie mięsa, przepisy
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Mięso z królika

Dzikie króliki mają jędrne, soczyste i delikatne mięso. Znajdziemy w nim dużo białka (w 85-gramowej porcji aż 28 g protein), żelaza (w tej samej porcji nawet więcej niż 4 g), fosforu (204 mg) i potasu (292 mg).

Mięso królika należy do chudych. W porcji liczącej 85 g znajduje się około 6,8 g tłuszczu. Dla porównania, spożywając tę samą ilość mięsa wołowego, dostarczamy organizmowi 18,3 g tłuszczu, a w przypadku wieprzowego – 8,2 g. Zaletą króliczego mięsa jest również niski wskaźnik tłuszczów nasyconych (około 2 g w porcji) i cholesterolu (69,7 mg).

Zawiera ono również witaminę B3 (5,4 mg w porcji), witaminę B12 (5,53 μg w porcji) i kwas foliowy (7 μg).

Dlaczego warto jeść mięso z królika?

Kaloryczność królika nie jest wysoka, porcja dostarcza 147 kcal.

Wybór króliczego mięsa (zamiast wieprzowego lub wołowego) jest też o wiele zdrowszy dla środowiska i nas samych. Zwierzęta te nie wymagają dużych ilości pożywienia, aby osiągnąć rozmiar odpowiedni do uboju; wystarczy, by miały 3 miesiące. Ponadto zwykle nie podaje im się hormonów.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru mięsa z królika?

Jeśli zdarzy ci się dostać świeżo ubitego królika, sprawdź, czy jego zad jest pulchny i mięsisty, a wątróbka ma kolor czerwony bez plam, czy mięso jest różowe i lśniące, a oczy błyszczące. Tłuszcz otaczający nerki królika powinien być biały. Świeży królik ma elastyczne nogi, które dają łatwo się zginać w stawach.

Unikaj mięsa, które jest żylaste lub gdy ma ciemny kolor. To zwykle oznacza, że nie jest ono świeże lub że zwierzę zabito w niewłaściwy sposób (niezgodny ze sztuką masarską).

Jak przygotować królika?

Ćwiartowanie królika jest względnie prostsze niż np. kurczaka. Można wykroić z niego przednią ćwiartkę z łapkami, grzbiet i tylną tuszkę z łapkami.

Mięso młodego królika (liczącego 3 miesiące, ważącego od 0,68 do 1,58 kg) jest białe i delikatne. Ma łagodny smak.

Przygotowuje się je podobnie jak mięso młodych kurcząt. Królicze steki i posiekane kawałki mięsa podaje się z makaronem, ryżem i sosami.

Mięso dojrzałego królika (mającego 8 miesięcy, ważącego około 1,8 kg) jest ciemniejsze i bardziej jędrne. Jego aromat jest wyraźniejszy. Wymaga dłuższego przygotowania.

Surowe mięso królika należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Powinno być zawsze owinięte czystą ściereczką, ponieważ ma skłonność do wysychania.

Dobrze komponuje się z zielonymi oliwkami, białymi grzybami, musztardą i estragonem. Można je podawać również z kluseczkami i ziemniakami.

Przepisy na dania z królika

Francuzi bardzo wysoko cenią sobie królika. Poświęcają mu dużo miejsca w swoich książkach kucharskich, a że słyną z dobrego gustu kulinarnego, warto poznać ich pomysły i sposoby.

Mięso królika można moczyć w maślance, obtoczyć w mące i smażyć na płytkiej warstwie tłuszczu do uzyskania chrupiących kawałków tego delikatesu.

Jeśli będziesz dusić mięso w białym winie, ziołach, musztardzie z Dijon i lekko kwaszoną śmietaną z 35 proc. zawartością tłuszczu (tzw. crème fraîche), otrzymasz wykwintną potrawę we francuskim stylu, w sam raz na specjalne okazje. Czas na nasze francuskie propozycje…

  • Królik w sosie musztardowym

Składniki: oliwa z oliwek, sól, pieprz, królik około 1,3 kg, 4 cebule szalotki, pół cebuli), 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, liście laurowe, tymianek, 2 łyżki stołowe ziarnistej musztardy, 2 łyżki stołowe kwaśnej, tłustej śmietany (30-35 proc.), szklanka białego wina, pół kubka niezbyt tłustego rosołu drobiowego.

Przygotowanie: podziel mięso królika na 8 kawałków. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Przysmaż wszystkie kawałki na brązowo z obu stron. Po usmażeniu posól i przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na chwilę.

Obierz szalotkę i cebulę, pokrój je na drobne kawałeczki i wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Połącz te składniki i przysmaż na wolnym ogniu na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej przygotowywałaś królika. Gdy składniki lekko zbrązowieją, dodaj musztardę i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej szklankę białego wina i gotuj na wolnym ogniu.

Po zgęstnieniu sosu włóż kawałki usmażonego mięsa i wlej rosół. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około godzinę, tak by sos nie wrzał i nie pryskał na zewnątrz.

  • Królik w sosie pieczarkowym

Składniki: 1 tuszka królika, 3 łyżki masła, 1 cebula, 0,5 kg pieczarek, 4 ząbki czosnku, 150 ml kwaśnej, tłustej śmietany (30-35 proc.), 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej pietruszki, tymianek.

Przygotowanie: podziel królika na 8 części, posól, natrzyj pieprzem i posyp posiekanymi kawałkami czosnku. Na koniec oprósz mąką i przysmaż z obu stron na maśle.

Posiekaj cebulę i pokrój pieczarki. Przysmaż je przez 5-7 minut. Włóż składniki do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, ułóż na nich przysmażone kawałki królika. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Wlej pół szklanki wody do brytfanny i duś mięso z dodatkami przez 60-70 minut.

Po upieczeniu wyjmij mięso z brytfanny, a do sosu dolej śmietany i gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Włóż mięso do naczynia i posyp pietruszką oraz tymiankiem.

  • Królik w sosie jesiennym

Składniki: 1 tuszka królika (1,5 kg), 2 pokrojone marchewki, suszony tymianek, 3 liście laurowe, 2 posiekane cebule, 2 butelki czerwonego wytrawnego wina, 0,5 kg suszonych śliwek, 60 g masła, 5 łyżek oliwy z oliwek, 0,5 kg mąki tortowej, 5 jajek szklanka wody, pół pęczka natki pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie: poćwiartuj mięso na 8 części. Rozpuść 10 g masła w głębokim garnku i wrzuć do niego talarki marchewki. Po około 3 minutach dolej wytrawne wino, wrzuć szczyptę tymianku i 3 liście laurowe. Zostaw na ogniu przez kolejne 3 minuty. Wyłącz ogień i zanurz mięso w przygotowanym roztworze. Gdy garnek wystygnie, przykryj go i wstaw do lodówki na noc.

Na drugi dzień wyjmij kawałki mięsa z garnka i wyłóż je na talerz, aby osuszyć. Przelej wywar przez sito. Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i po rozgrzaniu wrzuć kawałki boczku oraz posiekaną cebulę. Smażymy je przez 4 minuty, a następnie wykładamy do innego naczynia. Wykorzystujemy ten sam garnek, wrzucając do niego 40 g masła i po rozgrzaniu układając kawałki królika.

Mięso smażymy z każdej strony. Następnie dodajemy usmażony boczek z cebulą, śliwki i zalewamy winnym roztworem. Całość gotujemy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy mięso przez godzinę.

Ile kalorii ma surowe mięso z królika?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna136 kcal38,6 kcal
Białko20,1 g5,68 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz5,55 g1,57 g
Tłuszcze nasycone1,66 g0,47 g
Tłuszcze jednonienasycone1,50 g0,43 g
Tłuszcze wielonienasycone1,08 g0,31 g
Cholesterol57,0 mg16,16 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów8,00 µg2,27 µg
Witamina B1 - tiamina0,10 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,15 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna7,27 mg2,06 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,80 mg0,23 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,50 mg0,14 mg
Witamina B9 - kwas foliowy8,00 µg2,27 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina7,16 µg2,03 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń13,00 mg3,69 mg
Żelazo1,57 mg0,45 mg
Magnez19,00 mg5,39 mg
Fosfor213 mg60,4 mg
Potas330 mg93,6 mg
Sód41,0 mg11,62 mg
Cynk1,57 mg0,45 mg
Miedź0,15 mg0,04 mg
Mangan0,03 mg0,01 mg
Selen23,7 µg6,72 µg
Woda72,8 g20,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka