Zarodki pszenne - charakterystyka, zastosowanie, wartość kaloryczna, przepisy

Zarodki pszenne zawierają w swoim składzie cenne witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie tego produktu żywnościowego wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, usprawnia metabolizm, a także przyspiesza odchudzanie.

Zarodki pszenneZarodki pszenne
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są zarodki pszenne i jakie jest ich zastosowanie?

Zarodki pszenne są pozyskiwane z nasion pszenicy (najczęściej pszenicy zwyczajnej lub żyta). Jakie jest ich zastosowanie? Zarodki z powodzeniem mogą być dodawane do śniadania, przekąsek, koktajli czy słodkich wypieków.

Stanowią one doskonały dodatek do dań słonych, ale równie dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym, owocowym smoothie czy białym serkiem.

W ostatnich latach zarodki zyskały na popularności, dzięki czemu możemy zakupić je praktycznie w każdym dyskoncie czy sklepie spożywczym. Za jedno opakowanie zarodków pszennych trzeba zapłacić około dwóch złotych.

Wartość kaloryczna

W zarodkach pszennych znajdziemy sporą dawkę pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, m.in. lizynę, izoleucynę, leucynę, metioninę, tryptofan, walinę oraz fenyloalaninę oraz treoninę. W produkcie występują także cenne witaminy takie jak witamina E, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna czy składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, magnez czy potas.

W 100 gramach zarodków pszennych znajduje się wartość energetyczna 353 kcal. Taka ilość produktu zawiera:

  • 9,4 g tłuszczu,
  • 32 g węglowodanów,
  • 28 g protein,
  • 0,01 g soli,
  • 15 mg witaminy E,
  • 2,1 mg tiaminy, zwanej witaminą B1,
  • 0,53 g ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
  • 6,3 mg niacyny, zwanej witaminą B3,
  • 33 µg kwasu foliowego,
  • 1024 mg potasu,
  • 1070 mg fosforu,
  • 9 mg żelaza,
  • 314 mg magnezu,
  • 15 mg cynku.

Warto nadmienić, że produkt zawiera sporą dawkę błonnika, czyli włókna pokarmowego, ułatwiającego wypróżnianie i oczyszczającego nasz przewód pokarmowy ze zbędnych produktów **przemiany materii.

Przepisy z wykorzystaniem zarodków pszennych

Bananowy koktajl z zarodkami pszennymi

Do przyrządzenia bananowego koktajlu z zarodkami pszennymi potrzebujesz następujących składników:

  • jednego, niedużego opakowania jogurtu naturalnego,
  • jednej łyżki soku z cytryny,
  • dwóch dojrzałych bananów,
  • jednej szklanki mleka,
  • czterech łyżek błyskawicznych płatków owsianych,
  • dwóch łyżek zarodków pszennych.

Przygotowanie:

Banany obierz ze skórek, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj jedną łyżkę soku z cytryny, jogurt naturalny oraz mleko. Całość zmiksuj. Po chwili dodaj kolejne produkty: zarodki pszenne oraz płatki błyskawiczne. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.

Ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi

Do przyrządzenia pysznego i aromatycznego ciasta ze śliwkami potrzebne są następujące składniki:

  • cztery kurze jaja,
  • jedna szklanka cukru,
  • jedna szklanka mąki,
  • jedna szklanka zarodków pszennych stabilizowanych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kilograma śliwek.

Sposób przyrządzenia:

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę, używając do tego wysokich obrotów miksera. Zmniejsz obroty, a następnie dodaj do białek cukier. Ponownie włącz mikser i ubijaj masę. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodki pszenne. Całość wymieszaj na nieco mniejszych obrotach miksera.

Gotowe ciasto przełóż do zabezpieczonej papierem do pieczenia blaszki. Górną część ciasta udekoruj umytymi i pokrojonymi na kawałki śliwkami. Włóż blachę do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia powinien wynosić 40/45 minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka