Trwa ładowanie...

Zasiej rzeżuchę już dziś. Dowiedz się, jakie ma właściwości (WIDEO)

Avatar placeholder
11.04.2019 08:51

Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego stołu bez rzeżuchy? Bardzo dobrze! Ta niepozorna roślina zawiera całe mnóstwo składników odżywczych, których nasze ciało potrzebuje po zimie. Jest łatwa w uprawie, dlatego nie ograniczaj się i siej ją nie tylko w okresie świątecznym.

Obejrzyj WIDEO i poznaj wszystkie właściwości rzeżuchy. Zasiej rzeżuchę już dziś, jakie ma właściwości? Nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez rzeżuchy. To warzywo jest nie tylko ozdobą stołu.

Spożywana na surowo dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych do organizmu. Jak siać rzeżuchę? Najlepiej zasiać rzeżuchę na około 10 dni przed świętami. Na płaskiej podstawce układamy watę lub ligninę i równomiernie wysypujemy nasionka.

Rzeżuchę podlewamy nawet dwa razy dziennie. Podłoże musi być stale wilgotne. Pojemnik ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Po około dwóch dniach nasiona powinny skiełkować. Po około siedmiu dniach jest gotowa do spożycia.

Trzeba pamiętać, żeby zjeść ją przed zakwitnięciem. Potem gałązki stają się gorzkie i pikantne. Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Po zimie nasz organizm domaga się składników odżywczych. Świeża rzeżucha zawiera mnóstwo witamin: A, C, K, B2, B12 i kwas foliowy.

Jest też źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, jodu, manganu i miedzi. Rzeżucha zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotoworowe. Jest bogata w izotiocyjaniany. Substancja ta pomaga zapobiegać rakowi płuc.

Roślina dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wspomaga wzrok, chroni siatkówkę oka przed promieniami UV. Wysoka zawartość witaminy K chroni organizm przed osteoporozą. Uwaga, zaleca się spożywanie nie więcej niż trzech łyżek rzeżuchy dziennie. Nadmierne spożycie może wywołać zapalenie pęcherza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze