Zastosowania kuchenki mikrofalowej, o których nie miałeś pojęcia
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie AGD, z którego wielu z nas chętnie korzysta. Wydaje ci się, że możesz tylko w nim podgrzać zimne jedzenie? Nic bardziej mylnego! Mikrofalówka nadaje się do wielu innych, nietypowych rzeczy. Dzięki niej szybko obierzesz czosnek i cebulę, ale to nie wszystko.
Zobacz i przekonaj się do czego jeszcze można ją wykorzystać. Będziesz żałował, że wielu z tych trików nie znałeś wcześniej.
Na następnej stronie zobaczysz wideo
Zobacz także: 5 sygnałów, że twój rozmówca kłamie
Obieranie czosnku
Czosnek to naturalny antybiotyk. Wpływa pozytywnie na libido, obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ilość wolnych rodników. Dzięki specyficznym olejkom eterycznym, nadaje potrawom charakterytyczny smak. Jednak jego obieranie sprawia trudność.
Włóż czosnek na 15 sekund do mikrofalówki. Skórka naturalnie z niego odpadnie.
Na kolejnej stronie zobaczysz wideo
Zobacz także: Jak alkohol wpływa na skórę?
Odświeży chleb
Nie wyobrażasz sobie śniadania lub kolacji bez chleba? To jeden z ulubionych produktów każdego z nas. Jednak zdarzyło ci się, zapomnieć dokładnie owinąć chleb? Na pewno! Wtedy okazuje się, że produkt jest twardy i nie nadaje się do jedzenia.
Wyrzucić chleb i kupić nowy? Niekoniecznie. Owiń go wilgotnym ręcznikiem papierowym i wstaw na 20 sekund do mikrofalówki. Wilgoć sprawi, że chleb znów będzie świeży, ale nie rozmoczony.
Na kolejnej stronie zobaczysz wideo
Zobacz także: Słoniowacizna - droga naznaczona bólem
Pomoże w obieraniu warzyw
Jesień i zima to czas, gdy najwięcej jemy warzyw korzennych. Kabaczki oraz inne, mają niezwykle twardą skórkę, którą trudno się obiera. Z tego właśnie powodu często z nich rezygnujemy. Jest na to sposób.
Aby ułatwić sobie pracę, umieść je na 2-3 minuty w niższej temperaturze w kuchence mikrofalowej. Skórka powinna być bardziej elastyczna – łatwiej będzie obrać warzywa. Zachowaj jednak ostrożność przy wyciąganiu ich z mikrofalówki – pamiętaj, że są gorące.
Na następnej stronie zobaczysz wideo
Zobacz także: Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej
Pomoże podczas krojenia cebuli
Cebula to częsty dodatek do potraw. Można z niej również zrobić leczniczy syrop, który pomoże podczas przeziębienia. Jednak krojenie jej potrafi być prawdziwą udręką. Olejki eteryczne podrażniają oczy i kanaliki łzowe. Co zrobić, żeby ułatwić sobie zadanie?
Umyj cebulę i odkrój jej końce. Włóż ją do mikrofalówki na 30 sekund przed krojeniem. Podczas krojenia uszkadzasz komórki cebuli i powodujesz uwolnienie się gazu siarkowego. Podgrzanie warzywa sprawi, że zostaną rozbite w nich enzymy, które uwalniają drażniącą substancję.
Zobacz takżę: Domowy sposób na oczyszczenie płuc z toksyn