Kabaczek – charakterystyka, właściwości, potrawy
Kabaczek ma kształt maczugi i choć przypomina dużego ogórka spokrewniony jest z dynią. Sama nazwa kabaczek oznacza mała dynia. Jakie właściwości ma kabaczek? Czy kabaczek jest zdrowy dla naszego organizmu? Co możemy przygotować z kabaczka?
W tym artykule:
Charakterystyka kabaczka
Kabaczek przypomina swoim wyglądem dużego ogórka w kształcie maczugi. Tym czasem, kabaczek jest spokrewniony z dynią. Długość owocu kabaczka może osiągnąć nawet około 40 cm.
Kabaczek ma kolor ciemnozielony. Zdarzają się odmiany w żółtym kolorze. Miąższ kabaczka wyglądem przypomina ogórka, ale miąższ jest twardszy, bardziej zbity i ma inny kolor. Kabaczek może osiągnąć wagę 3 kg.
Kabaczki pomimo swojej masy i wielkości mają mało kalorii, ale za to dużo właściwości odżywczych. Warto zatem włączyć do codziennej diety kabaczka.
Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków
Właściwoci kabaczka
Kabaczek to warzywo będące źródłem wielu składników odżywczych. W kabaczku znajduje się witamina C, witamina A, ale również magnez, luteina i wiele przeciwutleniaczy.
Dzięki zawartości cennych antyoksydantów ma działanie neutralizujące wolne rodniki. Organizm ma większą ochronę przed szkodliwymi substancjami, wzmacnia także odporność.
Wspomniana wcześniej witamina A, której ilość jest dominująca w kabaczku, wpływa na skórę i ma działanie przeciwzapalne Kabaczek ma również działanie przeciwzapalne dzięki zawartej w tym warzywie luteinie i beta-karotenie, które zmniejszają wrzody dwunastnicy i wrzody żołądka i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Nie tyko miąższ kabaczka ma cudowne właściwości. Korzystnie dla naszego zdrowia wpływają pestki kabaczka, które mają działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze.
Kabaczek przyspiesza również przemianę materii. Ponadto, kabaczek zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Śmiało więc mogą go jeść, a nawet jest zalecany, kobiety w ciąży. Kwas foliowy korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dzieci.
Potrawy z kabaczka
Kabaczek to warzywo bardzo wszechstronne, gdyż nadaje się do spożycia na surowo, po upieczeniu, po ugotowaniu, po uduszeniu, a także po usmażeniu. Dzięki temu z kabaczka możemy przygotować smaczną sałatkę, napój, ale również zupę.
Ciekawą propozycją może być kabaczek faszerowany. Farsz możemy wykonać z połączenia takich warzyw jak pomidor, papryka, ogórek. Osoby, które w diecie nie zapominają o mięsie, mogą skomponować farsz z mięsem mielonym. Do połączenia wszystkich składników warto dodać przecier pomidorowy. Farsz po podsmażeniu należy przełożyć do wydrylowanego kabaczka i zapiec.
Inną propozycją na danie z kabaczkiem może być leczo. W tym przepisie poza warzywami możemy dodać kiełbasę i ulubione przyprawy. Dla osób na diecie wegetariańskiej pozostaje warzywne leczo. Całość należy podsmażyć a następnie poddusić na wolnym ogniu.
Na chłodne dni możemy wykonać sycącą i wartościową zupę z kabaczka. W zupie mogą znaleźć się dowolne warzywa, ale również dynia, która z kabaczkiem dobrze się komponuje. Całość możemy podać w formie kremu po uprzednim zblendowaniu.
Ile kalorii ma surowy kabaczek?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 113 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 16,00 kcal | 18,08 kcal |
| Białko | 1,21 g | 1,37 g |
| Węglowodany | 3,35 g | 3,79 g |
| Cukier | 2,20 g | 2,49 g |
| Błonnik | 1,10 g | 1,24 g |
| Tłuszcz | 0,18 g | 0,20 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,05 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,10 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 17,00 mg | 19,21 mg |
| Równoważnik folianów | 29,0 µg | 32,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,14 mg | 0,16 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,49 mg | 0,55 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,16 mg | 0,18 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,22 mg | 0,25 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 29,0 µg | 32,8 µg |
| Witamina B4 - cholina | 6,70 mg | 7,57 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 200 i.u. | 226 i.u. |
| Witamina A | 10,00 µg RAE | 11,30 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 120 µg | 136 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 2,125 µg | 2,401 µg |
| Witamina E | 0,12 mg | 0,14 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,00 µg | 3,39 µg |
| Wapń | 15,00 mg | 16,95 mg |
| Żelazo | 0,35 mg | 0,40 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 19,21 mg |
| Fosfor | 38,0 mg | 42,9 mg |
| Potas | 262 mg | 296 mg |
| Sód | 2,00 mg | 2,26 mg |
| Cynk | 0,29 mg | 0,33 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,06 mg |
| Mangan | 0,18 mg | 0,20 mg |
| Selen | 0,20 µg | 0,23 µg |
| Woda | 94,6 g | 107 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.