Zasyp solą i poczekaj. Kiszone czereśnie biją rekordy popularności
Kiszonki są smaczne i zdrowe. Dostarczają masy witamin i pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Choć do niedawna na stołach królowały ogórki i kapusta, okazuje się, że kisić można niemal wszystko. Nawet czereśnie.
W tym artykule:
Kiszonki to samo zdrowie
Zalety kiszonek można wymieniać bardzo długo. Wzmacniają organizm i układ odpornościowy, a zawartość kwasu mlekowego pomaga regulować florę bakteryjną jelit. To również naturalne probiotyki.
W kiszonkach znajdziemy całą masę witamin z grupy A, B, C i E. Są obfite w magnez, wapń, potas i fosfor. Spożywanie ich obniża poziom cholesterolu i wspomaga trawienie, a przygotowane w ten sposób warzywa są mniej kaloryczne niż ich surowe wersje.
Choć przyzwyczajeni jesteśmy do kiszonych ogórków i kapusty, kisić można praktycznie wszystko. To tani i skuteczny sposób na zaopatrzenie domowej spiżarni. W ostatnim czasie szczególną popularność zdobywa kiszenie owoców.
Tiktokerka @stewunia postanowiła podzielić się przepisem na kiszone czereśnie. Osobliwa receptura zwróciła uwagę internautów. Przede wszystkim dlatego, że wszelkiego rodzaju kiszonki od jakiegoś czasu cieszą się oszałamiającym zainteresowaniem.
Przepis na kiszone czereśnie
Sama influencerka była nieco zaskoczona sposobem na czereśnie, ale za namową obserwujących postanowiła przetestować przepis. Jak się więc zabrać do przygotowania słoika z kiszonymi owocami? Warto wypróbować kilka sposobów.
Najlepiej wykorzystać wydrylowane owoce. Upewniamy się, że nadają się do spożycia, a następnie posypać je odrobiną soli do przetworów, by puściły sok. Można je jednak od razu włożyć do słoika wraz z zalewą – wówczas sprawdzi się łyżka soli na litr wrzątku.
Między owoce warto dodać kilka przypraw, ale w tej kwestii panuje pełna dowolność. Tiktokerka zdecydowała się na liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i goździki. Niektórzy wolą wersję z czosnkiem, koprem i chrzanem, inni zachwalają papryczkę chili, kardamon, kolendrę i gorczycę.
Tak przygotowane owoce muszą odstać swoje. Przepis z pewnością odważny, ale warto go przetestować. Na relację @stewunia musimy jeszcze kilka dni poczekać, ale inni już zachwalają kiszone czereśnie i podobno nie mogą przestać się nimi zajadać.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.