Rozkwitają na talerzu. Kiszone stokrotki to źródło zdrowia

Słynące ze swojej delikatności stokrotki cieszą oko na łące lub w ogródku. Te niepozrne kwiatki mogą być jednak nie tylko ozdobą. Okazuje się, że świetnie sprawdzą się także w kuchni, a przepisy na ich kiszenie stają się hitem.

Stokrotki można jeść w wersji kiszonejStokrotki można jeść w wersji kiszonej
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Stokrotki na talerzu

Używanie kwiatów w kuchni staje się coraz bardziej popularne. Jednym z gatunków, który sprawdzi się nie tylko jako ozdoba w przydomowym ogródku, ale także na talerzu, są stokrotki.

Zawierają one flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

To także także źródło beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych i garbników.

Stokrotki mają wiele zdrowotnych właciwości
Stokrotki mają wiele zdrowotnych właciwości © Getty Images

Stokrotki świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, a także jadalna dekoracja deserów i tortów.

Hitem stają się też stokrotki w wersji kiszonej. Do spróbowania popularnych kwiatków w tym nietypowym wydaniu zachęca między innymi Justyna Pargieła, miłośniczka dzikich roślin jadalnych i autorka bloga dziczejemy.pl.

Kiszone stokrotki

"Stokrotka działa przede wszystkim moczopędnie, odtruwająco, zapobiega powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej" - wylicza na blogu zdrowotne właściwości stokrotek Justyna Pargieła.

Dodaje, że te niepozorne rośliny pomagają też regulować przemianę materii i cykl miesiączkowy, a także obniżać ciśnienie krwi.

Zachęca, by stokrotki nie tylko podziwiać, ale też jeść np. w wersji kiszonej.

"Próba była udana, stokrotki wyszły smaczne. Jaki mają smak? Delikatny, zdecydowanie delikatniejszy niż ogórki kiszone. Kilka osób, które nie przepadają za kiszonkami, napisało, że to stokrotki to ten poziom kwaśności, który im odpowiada i dzięki nim zaczęły przygodę z kiszonkami" - przekonuje na blogu Pargieła.

Zaznacza, że kiszenie to jedna z najlepszych form konserwacji żywności, a jednocześnie podnoszenia jej jakości. Podkreśla, że kiszonki to superfood.

Przepis na kiszone stokrotki:

Świeże stokrotki zalewamy wodą z solą. 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcamy słoik i odstawiamy. Po kilku dniach, najczęściej po tygodniu stokrotki są gotowe.

Bardzo prostym przepisem na kiszone stokrotki podzieliła się też tiktokerka, która posługuje się pseudonimem "stewunia".

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka