Zbadał skład popularnych wędlin. "Nie powinny być dopuszczone do sprzedaży"

Znany dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek często pokazuje, jakie produkty spożywcze kupuje dla siebie i swojej rodziny. Tym razem postanowił ostrzec swoich obserwujących przed wędlinami dostępnymi w popularnym dyskoncie.

Dlaczego warto ograniczyć jedzenie przetworzonego mięsa?Dlaczego warto ograniczyć jedzenie przetworzonego mięsa?
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook
Patrycja Pupiec

Dietetyk sprawdza składy popularnych wędlin

Dla wielu Polaków kanapki z wędliną to idealne śniadanie. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek również bardzo lubi rozpoczynać dzień właśnie od tego prostego w przygotowaniu dania. Ekspert postanowił przyjrzeć się składom wędlin dostępnym w jednym z najpopularniejszych dyskontów w kraju.

Po wczytaniu się w skład niektórych wędlin zdecydował się odradzić ich kupowania swoim obserwującym. Wszystko przez ilość mięsa oraz dodatki, które w sobie zawierają. Jedna z analizowanych przez dietetyka polędwica drobiowa zawierała w sobie zaledwie 75 proc. mięsa, ale za to była bogata w glutaminian sodu, którego zadaniem jest poprawienie i wzmocnienie smaku produktu.

Dr Wrzosek odradził także zakup popularnej mielonki ze względu na fakt, że zawiera najmniej mięsa ze wszystkich wędlin dostępnym w tym sklepie, czyli niecałe 70 proc. Nie brakowało w niej natomiast tłuszczu. Dietetyk odradził również zakup popularnej polędwicy, która jest pełna soli i niezdrowych dodatków.

Dokładnie sprawdził również skład wielu parówek. Te najpopularniejsze były pełne kalorii, zawierały nadmiar soli i niską jakość składników, a te najgorszej jakości skwitował krótko: "nie powinny być dopuszczone do sprzedaży".

Podobne filmy, w których eksperci sprawdzają składy różnych produktów, pokazują, jak ważne jest czytanie etykiet, ponieważ dieta jest kluczem do zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Sprzyja cukrzycy, zawałom i udarom

Przetworzone mięso, a więc bekon, kiełbaski, konserwy, wędliny, parówki itp., spożywane w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Szereg badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie potwierdza korelację między przetworzonym mięsem a różnymi postaciami nowotworów, a także chorób serca oraz cukrzycy typu 2.

Prof. Frank Hu z Harvardu wskazuje, że obecne dowody sugerują, że im wyższe spożycie przetworzonego mięsa, tym większe ryzyko chorób przewlekłych i śmierci w ich wyniku. Zaznaczył, że spożywanie tego typu produktów okazjonalnie w niewielkiej ilości, np. raz lub dwa razy w miesiącu, raczej nie odbije się negatywnie na zdrowiu.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka