Zbadali filety z kurczaka z popularnych sieci handlowych. "Wyniki są szokujące"

Białe prążki, które można zauważyć gołym okiem na filetach z kurczakach to oznaka poważnej wady. Choć niepozorna, ma związek z ogromnym cierpieniem zwierząt, które na potrzeby hodowli tyją w ekspresowym tempie i żyją w opłakanych warunkach. Tymczasem, jak alarmuje Stowarzyszenie "Otwarte Klatki", takie mięso jest dostępne w wielu popularnych sieciach handlowych.

Przerośniętą tkankę tłuszczową ma większość filetów dostępnych w popularnych sieciachPrzerośniętą tkankę tłuszczową ma większość filetów dostępnych w popularnych sieciach
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

## Poważna wada w drobiowych filetach

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki", które od 10 lat walczy o zmianę losu hodowlanych zwierząt, sprawdziło filety z kurczaka sprzedawane w pięciu popularnych sieciach handlowych (Aldi, Biedronka, Lidl, Kaufland i Netto). Mięso było badane pod kątem choroby białych włókien (white striping disease). Jak tłumaczą aktywiści, to wada, która ma związek z cierpieniem kurczaków i niską jakością mięsa.

"Wyniki są szokujące: obecność choroby stwierdzono aż w 99,1 proc. zbadanych opakowań!" - alarmuje Stowarzyszenie.

Stowarzyszenie wykryło wadę prawie we wszystkich badanych filetach
Stowarzyszenie wykryło wadę prawie we wszystkich badanych filetach © Getty Images

Jak wynika z raportu "Choroba białych włókien w mięsie drobiowym. Raport z polskich sklepów", wadę znaleziono w produktach wszystkich marek własnych badanych sieci handlowych, a najwyższe stadium zaawansowania choroby stwierdzono w ponad jednej trzeciej przypadków (34,6 proc.). Nie wykryto jej jedynie w 7 przypadkach (ze wszystkich sieci łącznie).

Co to jest choroba białych włókien?

Nie potrzeba specjalistycznych metod, żeby wykryć wadę białych włókien. Białe paski można zauważyć na filecie z kurczaka gołym okiem. Skąd się bierze?

Aktywiście wyjaśniają, że stosowane obecnie w hodowli przemysłowej rasy kurczaków charakteryzują się nienaturalnie szybkim wzrostem, co powoduje liczne problemy zdrowotne ptaków. Kurczaki tyją w ekspresowym tempie i muszą zmagać się z rozwojem ogromnego, nieproporcjonalnego w stosunku do reszty ciała mięśnia piersiowego. Już po kilku tygodniach życia, nie mogą swobodnie się poruszać, odczuwają ból, pękają im kości, a serce nie nadąża z pompowaniem krwi. Część nie dożywa uboju.

Nakładają się na to kiepskie warunki, w jakich przebywają. Kurczaki są stłoczone, nie mogą się swobodnie poruszać i bardzo dużo czasu spędzają na leżąco, co potęguje ich problemy zdrowotne.

Choroba białych włókien wpływa w znacznym stopniu na jakość mięsa. Stowarzyszenie wskazuje na wzrost zawartości tłuszczu o 224 proc., spadek zawartości białka o 9 proc. i wzrost kolagenu o 10 proc. w porównaniu z mięsem kurczaka, które nie miało takiej wady. Takie mięso jest też gorsze pod względem smaku i konsystencji.

Konsumenci chcą zmian

Na początku tego roku Stowarzyszenie zapytało konsumentów, czy sklepy, producenci żywności i restauracje powinny rezygnować ze sprzedaży mięsa z kurczaków ras szybkorosnących. Ponad 75 proc. ankietowanych odpowiedziało twierdząco.

Zdaniem aktywistów, jeśli sieci handlowe poważnie podchodzą do jakości dostarczanej żywności, a także warunków, w jakich hodowane są kurczaki, powinny podpisać European Chicken Commitment. To dokument, który zawiera listę wymagań, których spełnienie oznacza znaczną poprawę jakości życia kurczaków i ograniczenie ich cierpienia, a tym samym poprawę jakości sprzedawanej żywności. Jednym z najważniejszych punktów ECC jest rezygnacja z hodowli ras szybko rosnących na rzecz ras rosnących w bardziej zrównoważonym tempie. Są tam również zapisy dotyczące zmniejszenia zagęszczenia ptaków na fermach.

Dokument podpisało już ponad 550 firm z całego świata.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka