Zbawienne dla wątroby i przewodu pokarmowego. Najedz się póki trwa sezon

Nie od dziś wiadomo, że w diecie nie powinno zabraknąć owoców. Warto więc sięgać po maliny, szczególnie kiedy mamy dostęp do tych świeżych. Te małe owoce mają mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych.

Dlaczego warto jeść maliny?Dlaczego warto jeść maliny?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Owoce o wielu właściwościach

Maliny to szalenie popularne owoce. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo zdrowe i są świetnym dodatkiem do wielu dań i deserów. Spożywanie ich wspomaga układ odpornościowy, krążenia i poprawia funkcje mózgu.

W malinach znajdziemy także całą masę przeciwutleniaczy, jak np. związki fenolowe. Antyoksydanty są nieocenione w ochronie naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wielu chorób.

- Oprócz silnych właściwości przeciwutleniających, związki polifenolowe występujące w malinach wykazują również inne korzystne działania biologiczne, w tym regulujące stan zapalny, metabolizm lipidów, syntezę kwasów żółciowych w wątrobie oraz aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym - wyjaśnia dr Bartosz Fotschki z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie na stronie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Wzmocnij prozdrowotne działanie malin

Okazuje się, że prozdrowotne działanie malin możemy jeszcze wzmocnić. Odpowiednia suplementacja w połączeniu z owocami może poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnić pracę jelit i wspierać zdrowie mikrobioty.

Łącząc maliny z prebiotykami, jesteśmy w stanie zwiększyć efektywność rozkładu polifenoli z malin. Powstałe związki pozytywnie wpływają na metabolizm tłuszczu w wątrobie.

Takie połączenie może redukować stany zapalne w organizmie i poprawić aktywność mikroflory jelitowej. W badaniu owoce połączono z prebiotycznym działaniem fruktooligosacharydów.

- Wyniki badań potwierdziły wzmocnienie efektywności metabolizowania polifenoli do związków chemicznych o większym potencjale prozdrowotnym. Mechanizm działania tej mieszanki łączy ze sobą wzrost liczby bakterii wykazujących zdolność do metabolizmu polifenoli w przewodzie pokarmowym ze zwiększonym stężeniem metabolitów, które docierają do wątroby i regulują mechanizmy związane z metabolizmem lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym - podsumowuje naukowiec dla PAN.

Wyniki badań opublikowano na łamach "Food Research International".

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka