Eksplozja antyoksydantów. Ta sałatka bije rekordy popularności w sieci.
Trendy zdrowotne oraz żywieniowe na TikToku bardzo mocno wpływają na użytkowników mediów społecznościowych. Nie zawsze są jednak zdrowe czy nawet bezpiecznie, ale wydaje się, że sałatka opatrzona hashtagiem #RawCarrotSalad to prawdziwy hit. Niektórzy jej zwolennicy twierdzą nawet, że "zmieniła ich życie".
W tym artykule:
Sałatka z marchewki podbija internet
Użytkownicy platformy zachwycają się prostą sałatką z marchwi – w jej składzie poza surowym, pokrojonym w paski organicznym warzywem, znajduje się ocet jabłkowy, olej kokosowy oraz sól i pieprz. #RawCarrotSalad podbiła kubki smakowe internautów, ale nie tylko to sprawia, że budzi ogromny entuzjazm.
Jej amatorzy przyznają, że jedząc sałatkę regularnie, zauważyli wiele korzyści zdrowotnych. Jedna z nich, Bianca Pennington powiedziała, że marchew poprawiła jej koncentrację, wpłynęła pozytywnie na cerę i dodała energii. Sałatkę reklamuje jako ''wsparcie dla wątroby, procesów trawiennych i tarczycy''.
Nie brakowało sceptyków, którzy dopytywali autorkę wideo, czy naprawdę zwykła marchewka może zdziałać cuda. Inni stanowczo potwierdzali, że surówka dosłownie "zmieniła ich życie".
Beta-karoten w diecie
Co ciekawe, ten żywieniowy trend zapoczątkował już ponad dekadę temu Raymond Peat, amerykański biolog. Twierdził on, że dieta bazująca na surówce z marchewki może zwiększać energię w komórkach i przywraca równowagę hormonalną w organizmie.
Marchew – prawdziwe superfood, ale cudów nie zdziała
Co mówi na ten temat nauka? Marchew to źródło silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu**. Może on obniżać poziom złego cholesterolu i zapobiegać odkładaniu się w tętnicach blaszki miażdżycowej, uniemożliwiać tworzenie wolnych rodników, a nawet może hamować proces nowotworowy. Inne antyoksydanty, obecne w warzywie, to m.in. likopen oraz luteina**, która dba o narząd wzroku.
Poza tym w marchwi znajdują się pokaźne ilości prowitaminy A i witaminy E oraz C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też sporo magnezu, fosforu, potasu i cynku. Z kolei obecność błonnika w surowej marchwi pełni funkcję wspierającą trawienie, ale też obniżającą poziom lipidów czy glukozy we krwi. Mówiąc wprost: warto jeść marchew nawet codziennie.
Do trendu odniosła się specjalistka ds. żywienia Kayla Barnes. Ekspertka postanowiła rozprawić się z legendarną surówką z marchewki.
- Ta sałatka może być częścią zdrowej diety, ponieważ wszystkie składniki to pełnowartościowa, nieprzetworzona żywność, która jest korzystna dla zdrowia, ale nie wierzę, że ta mała codzienna sałatka całkowicie "zrównoważy" twoje hormony – powiedziała w rozmowie z "New York Post".
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.