2 z 9Panga
Panga to ryba słodkowodna, która często pojawia się na polskich stołach. Najczęściej można ją kupić w postaci mrożonej. Jej naturalnym środowiskiem są rzeki Azji Południowo-Wschodniej. Do naszych sklepów najczęściej trafia panga hodowana na terenie Wietnamu.
- To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie. Panga to twór genetyczny stworzony na potrzeby szerokiego rynku konsumpcyjnego. Hoduje się ją głównie w Wietnamie w basenach. Odpowiednio się ją karmi, podając m.in. hormony wzrostu, tak by w krótkim czasie uzyskała odpowiedni gabaryt – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.
Dla przedsiębiorców to wdzięczna ryba – bardzo szybko rośnie, nie ma dużych wymagań, jest niedroga, a przy tym pozbawiona charakterystycznego rybiego zapachu i smaku.
Ryby te hodowane są w mocno zagęszczonych zbiornikach, często zanieczyszczonych. Karmi się je paszą wzbogaconą antybiotykami oraz hormonami. To wszystko sprawia, że panga traci swoje wartości odżywcze, których i tak ma niewielkie. Witamin i substancji mineralnych ma jedynie śladowe ilości.