6 z 9Łosoś
To piękna ryba o pomarańczowo-różowym wnętrzu, która słynie z bogactwa witamin i minerałów. Wyróżnia się cztery jego rodzaje: szlachetny, pospolity, atlantycki i europejski.
Łosoś to jedna z najtłustszych ryb morskich. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, jak również witaminy z grupy B, witaminę D, potas, jod i fosfor.
Problemem są jednak kumulujące się w niej zanieczyszczenia, m.in. rtęć. I dlatego też łosoś cieszy się ostatnio złą sławą. Czy słusznie?
Autorzy pracy "Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka na metylortęć" wskazują, że większość rtęci zawartej w rybach występuje pod podstacją metylortęci. Jest to związek bardzo toksyczny i wykazujący się łatwością wnikania do organizmu. We Francji zbadano, które ryby zawierają go w najwyższym stężeniu. Okazało się, że najwięcej tego rodzaju zanieczyszczeń kumuluje się w organizmach ryb drapieżnych, takich jak: miecznik, tuńczyk i węgorz. Łosoś natomiast jest metylortęcią zanieczyszczony w niskim stopniu.