Zdrowe produkty, które podnoszą ryzyko powstawania zakrzepów

Z najnowszych doniesień medycznych wynika, że żywność powszechnie uważana za bardzo zdrową może przyczynić się chorób układu krążenia. Znany lekarz dr Andrey Prodeus wymienił produkty, które u niektórych osób podnoszą ryzyko powstawania zakrzepów w żyłach i tętnicach aż o 20 proc.

Witamina K zwiększa ryzyko powstawania zakrzepówWitamina K zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina K a ryzyko zakrzepicy

Pietruszka i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są dobrze znane ze swojego dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Jak ogłosił na antenie Channel One znany lekarz immunolog dr Andrey Prodeus, niektórzy zdecydowanie powinni ograniczyć ich spożywanie. Dotyczy to osób, które borykają się z dolegliwościami układu krążenia, przyjmują leki przeciwzakrzepowe i prowadzą siedzący tryb życia. Wyżej wymienione produkty spożywcze są bowiem bogatym źródłem witaminy K mającej znaczny wpływ na krzepliwość krwi.

Nadmierne ilości pietruszki, szpinaku czy bazylii może nawet 20-krotnie podnosić ryzyko powstawania zakrzepów krwi, co powoduje niedrożność naczyń krwionośnych. Na dłuższą metę prowadzi to do rozwoju niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar witaminy K może zaburzać działanie preparatów medycznych na rozrzedzenie krwi. Należy jednak pamiętać, żeby gwałtownie nie ograniczać spożywania produktów bogatych w tę witaminę. Tego rodzaju zmiany w codziennej diecie powinny być wdrażane stopniowo. Witamina K pełni ważną funkcję w naszym organizmie więc nie może jej całkowicie zabraknąć. Najlepiej ustalić z lekarzem, jaka jest dla nas odpowiednia dzienna dawka witaminy K.

Najwięcej witaminy K znajdziemy w pietruszce, szpinaku i bazylii. Inne produkty zwierające znaczne ilości tej substancji to m.in: jarmuż, brukselka, awokado, kapusta, kolendra, szczypior, sałata, kiwi, mięta, groszek, rzeżucha, natto, spirulina, chlorella oraz wątróbka wołowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka