Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób

Dokonując codziennych, zdrowych wyborów żywieniowych, mamy jak najlepsze intencje. Okazuje się jednak, że nawet najzdrowsze produkty, spożywane w niewłaściwy sposób, tracą swoją wartość odżywczą, a nawet stają się bardziej kaloryczne. Zobacz, czy wśród nich znajdują się te, które zajmują uprzywilejowaną pozycję w twoim jadłospisie.

Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposóbZdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób
Źródło zdjęć: © Zdjęcie marchewki / Shutterstock

Wysoka zawartość witaminy A, a także działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne sprawiają, że warzywa te stanowią cenne urozmaicenie zdrowej diety. Nasz organizm nie może jednak czerpać z tego korzyści, kiedy serwujemy je w postaci smażonej. Frytki ze słodkich ziemniaków nie są zatem najlepszą alternatywą dla tradycyjnych. Pochłaniając ogromne ilości oleju, stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Dobrą praktyką jest w tym przypadku gotowanie, pod warunkiem, że zrezygnujemy z okraszania ich masłem lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Najmniejszy uszczerbek odniosą jednak podczas gotowania na parze.

Fasola

To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka i błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Fasola zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. O wiele bezpieczniej przygotować świeże ziarna samodzielnie.

Zobacz także

Słodkie ziemniaki

Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości
Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości

Brokuł

Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg
Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg

To kolejny produkt, który traci na wartości, jeśli jest przyrządzony w niewłaściwy sposób. Najlepiej byłoby oczywiście, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze komponuje się z obiadem. Na czym polega największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów? Na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze, czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje.

Jabłka

Jeżeli mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, to sięgnijmy po jabłko. Ten słodki i soczysty owoc jest idealnym źródłem błonnika, dlatego zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając jabłko, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

Czosnek

Charakterystyczny smak i zapach czosnku czyni z niego świetny dodatek do najróżniejszych potraw. To nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wszystkie te zalety możemy znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek, należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka