Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)
Zdrowe przekąski - zdrowy styl życia
Wszystkie badania potwierdzają, że zdrowa dieta i zdrowy styl życia mają znaczący wpływ na naszą kondycję, począwszy od wytrzymałości organizmu, na jego zdolności do regeneracji kończąc. Oto lista posiłków, które gwarantują najwyższą formę i energię każdego dnia.
Zdrowe przekąski - banan
Banan
Banany dostarczają wielu niezbędnych witamin, minerałów i węglowodanów. Dojrzałe owoce zawierają najlepszą kombinację węglowodanów, które zastępują glikogen w mięśniach w trakcie wysiłku fizycznego. Glukoza, najszybciej trawiony przez organizm cukier, od razu wchłaniana jest do układu krwionośnego jako źródło energii. Fruktoza natomiast jest absorbowana przez organizm wolniej, dostarczając energii po pewnym czasie. Banany są też bogatym źródłem potasu i witaminy B6, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, jak również ułatwia rozkład protein, węglowodanów i tłuszczów w organizmie.
Zdrowe przekąski - pomarańcza
Pomarańcza
Te najpopularniejsze cytrusy na świecie są pełne składników pokarmowych, wspomagających spalanie tłuszczu oraz walkę z infekcjami. Pomarańcze zawierają naturalny cukier, który dodaje energii. Ponadto są bogate w witaminę C, zmniejszającą ból mięśni po dużym wysiłku fizycznym. Dostarczają również kwasu cytrynowego, który wspomaga wchłanianie i magazynowanie wapnia. Pomarańcze są także dobrym źródłem antyoksydantów chroniących serce i substancji obniżających poziom cholesterolu.
Zdrowe przekąski - mango
Mango
Mango - ten słodki, soczysty owoc jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, które tracimy w czasie wysiłku fizycznego. Zaledwie 100 gramów mango dostarcza aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Pozwala to na szybszą regenerację organizmu z takich dolegliwości, jak skaleczenia i stłuczenia, które są nieodłącznym elementem aktywności fizycznej. Mango to również dobre źródło potasu, który jest niezbędny do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Owoc ten stanowi także jedno z nielicznych źródeł witaminy E, która wspomaga regenerację po ćwiczeniach fizycznych.
Zdrowe przekąski - marchewka
Marchew
To uniwersalne warzywo dostarcza energii, błonnika i wielu innych składników odżywczych. Duże stężenie cukrów w marchewce jest szybko przekształcane w energię. Marchewki są najbogatszym źródłem beta-karotenu, który działa jako antyoksydant i jest prekursorem witaminy A, co pozwala chronić serce przez chorobami i przyspiesza tempo odzyskiwania formy po wysiłku fizycznym. Jedzenie dwóch marchewek dziennie pomoże także obniżyć poziom cholesterolu.
Zdrowe przekąski - brokuł
Brokuły
Warzywa te stanowią wspaniałe źródło energii, ze względu na ogromną ilość składników odżywczych, które się w nich znajdują. Cynk sprawia, że mamy więcej energii, witamina B5 pomaga organizmowi spalić tłuszcz, a kwas foliowy wspomaga produkcję serotoniny, zwanej również "hormonem szczęścia". Brokuły to także dobre źródło wapnia, który sprzyja regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym oraz wspomaga budowę kości.
Zdrowe przekąski - grzyby
Grzyby
Ochota na cukier, która pojawia się przy wysiłku fizycznym może być powstrzymana poprzez włączenie grzybów do naszego jadłospisu. Grzyby są pożywieniem, które powoli wyzwala energię. Wyjątkowo bogate w chrom pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Im jesteśmy starsi, tym grzyby są ważniejsze, ponieważ z wiekiem coraz trudniej jest nam przyswoić odpowiednią ilość chromu. Grzyby są także ważnym źródłem witaminy B12, która pomaga w utrzymaniu energii w naszym organizmie na odpowiednim poziomie. A to jest niezbędne dla prowadzenia zdrowego stylu życia.
Zdrowe przekąski - tuńczyk
Tuńczyk
Ryba ta dostarcza wielu odżywczych, niskotłuszczowych składników. Tak jak inne tłuste ryby, tuńczyk jest wyjątkowo bogaty w kwasy omega 3, które odgrywają istotną rolę w produkcji energii oraz pomagają spalić nadmiar tłuszczu. Dodatkową zaletą tuńczyka jest fakt, że jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilkę. Wystarczy upiec niewielki kawałek ryby na grillu lub przyrządzić tuńczyka z puszki i pyszna potrawa gotowa.
Zdrowe przekąski - ostrygi
Ostrygi
Zdrowa dieta zawiera także owoce morza. Smakowite małże dostarczają protein, witamin z grupy B i dużych ilości składników mineralnych. Stanowią największe naturalne źródło żelaza, dzięki czemu wzmacniają nasz układ odpornościowy. Są świetnym źródłem energii, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ zawierają bardzo dużo białek. W swoim składzie mają także witaminę B12, która pomaga uchronić organizm przed anemią złośliwą. Zawierają także jod, istotny dla właściwej pracy gruczołu tarczowego, którego złe funkcjonowanie może prowadzić do poważnych zaburzeń.
Zdrowe przekąski - wołowina
Wołowina
Jako znakomite źródło protein i żelaza, wołowina jest wskazana dla wszystkich osób aktywnych fizycznie, które chcą pozostać w formie. Organizm traci zapasy żelaza w procesie pocenia się. Dodatkowo, w czasie wysiłku fizycznego uszkodzeniu ulegają czerwone krwinki. Dlatego sportowcy zawsze mają deficyt tego ważnego składnika mineralnego w organizmie. Wołowina jest bogatym zwierzęcym źródłem żelaza, które jest szybciej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Zawiera także kwas linolowy, który stymuluje spalanie tłuszczu i zamienianie go w energię.
Zdrowe przekąski - mleko
Mleko
Zawiera ono wiele odżywczych składników takich jak wapń, odpowiadający za wzmocnienie kości, witamina E, wspomagająca układ odpornościowy, oraz potas, chroniący serce. Badania wykazały, że picie czekoladowego mleka poprawia wytrzymałość o wiele bardziej niż bogate w węglowodany napoje dla sportowców. Zrób napój mleczny lub kakao i wypij w ciągu dwóch godzin po intensywnym wysiłku fizycznym. Organizm zamieni kalorie w glikogen, który dostarczy węglowodany prosto do mięśni.
Zdrowe przekąski - jaja w diecie
Jaja
Są idealnym źródłem białka. Jaja są bogate w witaminy z grupy B, cynk, żelazo, fosfolipidy i tłuszcze, których potrzebują wszystkie komórki w organizmie. Są też jednym z nielicznych bezmięsnych źródeł witaminy A, B12 oraz witaminy D, niezbędnych dla dobrego rozwoju kości. Co więcej, jaja są pełne witaminy K, która przyspiesza gojenie ran poprzez zapewnienie dobrej krzepliwości.