Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe!
W dzisiejszych czasach trend prozdrowotny jest wszechobecny niemalże w każdej dziedzinie. Ludzie są coraz bardziej świadomi i z większym zaangażowaniem dbają o zdrowie. Dlatego, oprócz doskonałego smaku, w słodyczach poszukują także składników cennych dla organizmu.
Najlepszy smak i barwne opakowanie produktu nie są już głównym argumentem przemawiającym za wyborem konkretnej marki. Stąd tzw. produkty funkcjonalne, czyli wzbogacone np. o magnez, witaminy lub ekstrakt z ziół, są coraz bardziej popularne i poszukiwane. Firmy produkujące słodycze obserwują nowe trendy i rozszerzają portfolio o produkty, które zawierają dodatkowe wartości. Przykładem może być Fabryka Cukierków "Pszczółka", która w swojej bogatej ofercie ma także cukierki z cennymi składnikami.
Na sklepowych półkach znaleźć można np. cukierki Musss Plus z dodatkiem wit. C i magnezem, które kuszą niebanalnym zestawieniem smaków: słodkiego i kwaśnego. Ich wnętrze wypełnione jest musującym nadzieniem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obojętnie wobec tych cukierków. Musss Plus dostępne są w dwóch smakach: soczystej cytryny oraz orzeźwiającej coli.
Nie tylko karmelki wzbogacane są o cenne składniki, ale także tak bardzo lubiane cukierki czekoladowe, po które chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. „Pszczółka” ma swojej ofercie między innymi Pychałki - truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą. Zostały one wzbogacone o magnez i wapń. Cukierki nie zawierają glutenu, alkoholu, sztucznych barwników i aromatów oraz tłuszczów trans.
Popularne zwłaszcza wśród dzieci są galaretki, które przyciągają smakiem i aromatem. W tym wypadku idealnie sprawdzą się Słoneczne - galaretki w cukrze o smaku cytrynowym, pomarańczowym, jabłkowym i wiśniowym z nadzieniem malinowym, z sokami owocowymi i wit. C. Słoneczne produkowane są na bazie pektyny – bez żelatyny pochodzenia zwierzęcego, dlatego mogą być spożywane również przez wegan.
Cukierki tzw. funkcjonalne najczęściej wzbogacane są o cenne składniki, które wpływają na prawidłową pracę organizmu. Witamina C m.in. wpływa na odporność, sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenie ciśnienia krwi. Magnez m.in. wzmacnia mięśnie, a także poprawia pracę układu nerwowego. Z kolei wapń pełni m.in. ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wpływa na twardość kości i zębów.
Informacja prasowa