2 z 7Sezam zamiast bułki tartej
Ten pozornie niewinny dodatek, bez którego nie wyobrażamy sobie panierki do nieśmiertelnego schabowego, ale i fasolki szparagowej czy kalafiora, które nieodzownie kojarzą się z bułką tartą zasmażaną na maśle, jest o wiele bardziej szkodliwy, niż może się wydawać.
Nie dosyć, że bułka tarta sama w sobie jest produktem wysokokalorycznym (100 gramów dostarcza aż 347 kalorii), to w dodatku działa jak gąbka, pochłaniając ogromne ilości tłuszczu. Panierowany kotlet drobiowy ma zatem dwukrotnie większą liczbę kalorii niż ten, któremu oszczędzimy obtaczania w jajku i zmielonym pieczywie.
Zamiast niej można użyć nie tylko pysznych, ale i zdrowych ziaren sezamu, choć równie dobrze sprawdzą się otręby czy zmielone siemię lniane. Nie tylko oszczędzą nam dodatkowej porcji kalorii, ale, dzięki wysokiej zawartości błonnika, przyspieszą procesy trawienne.