4 z 7Mielone orzechy zamiast mąki
Potrawy mączne należą do tradycyjnej kuchni polskiej. Podstawą wielu dań, które lądują na naszych talerzach, jest mąka pszenna. Produkowana z oczyszczonych ziaren zbóż stanowi źródło węglowodanów prostych, które zostają szybko przetworzone przez organizm i niemal od razu trafiają do krwiobiegu, podnosząc poziom cukru. To z kolei przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej.
Warto zatem zamienić ją na mąkę z mielonych orzechów włoskich. Mimo charakterystycznego zapachu i smaku, świetnie spisuje się w przypadku słodkich i słonych wypieków czy naleśników. Stanowi przy okazji doskonałe źródło cennych mikroelementów, głównie [magnezu](http://Potrawy mączne to podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Podstawą wielu dań, które lądują na naszych talerzach jest mąka pszenna. Produkowana z oczyszczonych ziaren zbóż stanowi źródło węglowodanów prostych, które zostają szybko przetworzone przez organizm i niemal od razu trafiają do krwiobiegu, podnosząc poziom cukru. To z kolei przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Warto zatem zamienić ją na na mąkę z mielonych orzechów. Mimo charakterystycznego zapachu i smaku, świetnie spisuje się w przypadku słodkich i słonych wypieków czy naleśników. Stanowi przy okazji doskonałe źródło cennych mikroelementów, głównie magnezu, fosforu i potacu, a także witaminy, oraz witamin z grupy B. Podobnie jak w mące z orzechów laskowych znajdziemy w niej spore ilości białka oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na organizm, zmniejszając poziom cholesterolu, a co za tym idzie – ryzyko chorób układu krążenia. ), fosforu i potasu, a także witamin z grupy B.
Podobnie jak w mące z orzechów laskowych znajdziemy w niej spore ilości białka oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na organizm, zmniejszając poziom cholesterolu, a co za tym idzie – ryzyko chorób układu krążenia.