- dietetyk Monika Papuga-Sobczak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zdrowotne właściwości klementynek
Klementynki – najbardziej popularna w naszym kraju odmiana owoców cytrusowych – to skrzyżowanie mandarynki ze słodką pomarańczą.
Jak je rozpoznać? Wyróżniają się gładką, ciemną skórką – intensywny kolor jest gwarantem najlepszego smaku. Są bardzo soczyste, zwykle pozbawione pestek i łatwo się obierają, dlatego sięgamy po nie chętniej niż po tradycyjne mandarynki, które z reguły są jaśniejsze, nieco mniej spłaszczone, a ich skórka mocniej trzyma się miąższu.
Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Są zdrowsze niż mandarynki czy pomarańcze. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm – poprawiają stan zdrowia i chronią przed licznymi chorobami. Oto mało znane właściwości klementynek.
Usprawnianie pracy mózgu
Substancje występujące w klementynkach pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Zawarty w nich kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych, w tym choroby Alzheimera. Szczególnie cenny jest potas, który poprawia przepływ krwi do mózgu, sprzyjając większej aktywności neuronów, które przy okazji chronione są przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki temu wyraźnie poprawia się nasza pamięć i koncentracja.
Za sprawą witaminy B6 klementynki wykazują silne działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego nastroju. Owoce w naturalny sposób pomogą uporać się z problemami ze snem i ogólną nadpobudliwością nerwową.
Zapobieganie wadom wrodzonym u dzieci
Witaminy z grupy B oraz wspomniany kwas foliowy, w które obfitują klementynki, to składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego powinny pojawić się w diecie ciężarnej. Związki te chronią przed wadami cewy nerwowej i zapewniają odpowiednie stężenie czerwonych krwinek. Należy jednak spożywać je w rozsądnych ilościach. Jak każde owoce cytrusowe mogą bowiem wywoływać reakcję alergiczną.
Dla przyszłych mam cenna jest także skórka owoców. Przygotowany na jej bazie olejek zapobiega bowiem nieestetycznym rozstępom. Francuscy lekarze zalecają natomiast wykorzystanie go podczas masażu brzucha malucha, któremu dokucza kolka. Dzięki działaniu rozluźniającemu pomoże dziecku zapomnieć o bólu.
Poprawa działania układu krążenia
Wysoka zawartość potasu sprawia, że klementynki to doskonały sposób na wsparcie funkcjonowania serca. Normalizują rytm jego pracy, pomagają w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi, a dodatkowo zmniejszają ryzyko niebezpiecznego dla życia zawału oraz udaru.
A wszystko dzięki zawartej w nich nobiletynie, substancji należącej do grupy flawonoidów. Zapobiega ona powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a dodatkowo chroni przed rozwojem otyłości i cukrzycy typu 2. Związek przeciwdziała także wzrostowi stężenia złego cholesterolu.
Dla sercowców cenna jest ponadto zawarta w owocach witamina C, która uszczelnia naczynia krwionośne oraz poprawia krzepliwość krwi.
Korzystny wpływ na skórę
Witamina C jest także sekretem korzystnego wpływu klementynek na kondycję skóry. Pełni ona bowiem ważną rolę w syntezie kolagenu, niezbędnego dla utrzymania jej elastyczności. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV i hamuje proces jej starzenia. Obecne w klementynkach karotenoidy i flawonoidy zapewniają skórze odpowiedni poziom nawilżenia, zapobiegając przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek.
Dla urody ważna jest także występująca w klementynkach witamina A. Wyraźnie poprawia ona kondycję włosów, zwłaszcza tych zniszczonych i przesuszonych. Poprzez zwiększenie produkcji sebum zapewnia im zdrowy poziom nawodnienia.