Zdrowotne właściwości oleju z awokado
Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości tego owocu jest jednak o wiele dłuższa.
Tajemnicą jego prozdrowotnego działania jest olej, który dostarcza niemal 80 proc. wszystkich zawartych w awokado kalorii. Substancja znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w gastronomii, jako alternatywa dla oliwy z oliwek, ale także w lecznictwie i kosmetyce. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ją do diety.
Źródło zdrowych tłuszczów
Większość z zawartych w owocu kwasów tłuszczowych stanowi jednonienasycony kwas oleinowy omega-9, ten sam, który rozsławił stosowaną na całym świecie oliwę z oliwek. Tu występuje jednak w większych ilościach. Właściwości tego niezwykłego związku poddano licznym badaniom, które wykazały, że substancja przyspiesza odnowę komórek, zmniejsza stany zapalne, walczy z infekcjami bakteryjnymi, zapobiega niektórym chorobom autoimmunologicznym, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju pewnych rodzajów nowotworów.
Kwas oleinowy jest przy tym wysoce odporny na utlenianie, co oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak inne produkty tego typu, a więc może być przechowywany przez długi czas. Warto wiedzieć, że podczas gotowania czy smażenia zachowuje większość swoich dobroczynnych właściwości.
Wspomaganie pracy serca
Olej z awokado wyróżnia się wysokim stężeniem beta-sitosterolu, związku, który hamuje proces wchłaniania cholesterolu w jelitach, dzięki czemu obniża się jego poziom we krwi. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia ściany tętnic, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Doskonałe źródło witamin
Olej z awokado należy do grupy najlepszych naturalnych źródeł witaminy E, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego wzroku. Poprawia ponadto stan naszej skóry, wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, a dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację oraz zwiększa efektywność pracy układu pokarmowego.
Warto pamiętać, że witamina E pochodząca z pożywienia wchłania się o wiele lepiej niż z suplementów, dlatego tym bardziej warto szukać jej właśnie w tłoczonym na zimno i nierafinowanym oleju z awokado. Dostarczy on także innych witamin – przede wszystkim witaminy C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami.
Ułatwianie odchudzania
Dzięki gęstej konsystencji olej jest niezwykle sycący, dlatego pozwala kontrolować apetyt – uczucie sytości pojawia się szybciej i towarzyszy nam dłużej. Zwiększa także nasz zasób energii, co jest zasługą sporej ilości magnezu usuwającego zmęczenie i redukującego objawy stresu, a także żelaza, warunkującego prawidłowe dotlenienie organizmu, oraz miedzi wspomagającej pracę układu nerwowego.
Olej z awokado jest także zdrowym środkiem usprawniającym trawienie. Zawarte w nim substancje odżywcze pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, który sprawniej radzi sobie z przetwarzaniem żywności. To również doskonały lek na różnego typu dolegliwości trawienne, zwłaszcza zgagę i wzdęcia.
Odtruwanie organizmu
Olej jest cennym źródłem chlorofilu – skutecznej broni w walce z zatruwającymi organizm toksynami, której przy okazji zawdzięcza swoje zielone zabarwienie. To jedna z najsilniejszych znanych substancji usuwających metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów, które gromadzą się w wątrobie, nerkach, mózgu i innych narządach ciała, poważnie szkodząc zdrowiu.
Chlorofil skutecznie pomaga pozbyć się wolnych rodników, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i gojąco, dlatego z powodzeniem może być stosowany zewnętrznie jako kompres na suchą, problematyczną skórę.
Olej z awokado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jedynym problemem może być jego cena. Za butelkę 200-mililitrową musimy bowiem zapłacić ok. 30 zł.