Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości tego owocu jest jednak o wiele dłuższa.

Tajemnicą jego prozdrowotnego działania jest olej, który dostarcza niemal 80 proc. wszystkich zawartych w awokado kalorii. Substancja znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w gastronomii, jako alternatywa dla oliwy z oliwek, ale także w lecznictwie i kosmetyce. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ją do diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF

/ 5Źródło zdrowych tłuszczów

Większość z zawartych w owocu kwasów tłuszczowych stanowi jednonienasycony kwas oleinowy omega-9, ten sam, który rozsławił stosowaną na całym świecie oliwę z oliwek. Tu występuje jednak w większych ilościach. Właściwości tego niezwykłego związku poddano licznym badaniom, które wykazały, że substancja przyspiesza odnowę komórek, zmniejsza stany zapalne, walczy z infekcjami bakteryjnymi, zapobiega niektórym chorobom autoimmunologicznym, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju pewnych rodzajów nowotworów.

Kwas oleinowy jest przy tym wysoce odporny na utlenianie, co oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak inne produkty tego typu, a więc może być przechowywany przez długi czas. Warto wiedzieć, że podczas gotowania czy smażenia zachowuje większość swoich dobroczynnych właściwości.

/ 5Wspomaganie pracy serca

Obraz
© Źródło:123RF

Olej z awokado wyróżnia się wysokim stężeniem beta-sitosterolu, związku, który hamuje proces wchłaniania cholesterolu w jelitach, dzięki czemu obniża się jego poziom we krwi. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia ściany tętnic, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

/ 5Doskonałe źródło witamin

Obraz
© Źródło: 123RF

Olej z awokado należy do grupy najlepszych naturalnych źródeł witaminy E, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego wzroku. Poprawia ponadto stan naszej skóry, wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, a dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację oraz zwiększa efektywność pracy układu pokarmowego.

Warto pamiętać, że witamina E pochodząca z pożywienia wchłania się o wiele lepiej niż z suplementów, dlatego tym bardziej warto szukać jej właśnie w tłoczonym na zimno i nierafinowanym oleju z awokado. Dostarczy on także innych witamin – przede wszystkim witaminy C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami.

/ 5Ułatwianie odchudzania

Obraz
© Źródło: 123RF

Dzięki gęstej konsystencji olej jest niezwykle sycący, dlatego pozwala kontrolować apetyt – uczucie sytości pojawia się szybciej i towarzyszy nam dłużej. Zwiększa także nasz zasób energii, co jest zasługą sporej ilości magnezu usuwającego zmęczenie i redukującego objawy stresu, a także żelaza, warunkującego prawidłowe dotlenienie organizmu, oraz miedzi wspomagającej pracę układu nerwowego.

Olej z awokado jest także zdrowym środkiem usprawniającym trawienie. Zawarte w nim substancje odżywcze pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, który sprawniej radzi sobie z przetwarzaniem żywności. To również doskonały lek na różnego typu dolegliwości trawienne, zwłaszcza zgagę i wzdęcia.

/ 5Odtruwanie organizmu

Obraz
© Źródło: 123RF

Olej jest cennym źródłem chlorofilu – skutecznej broni w walce z zatruwającymi organizm toksynami, której przy okazji zawdzięcza swoje zielone zabarwienie. To jedna z najsilniejszych znanych substancji usuwających metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów, które gromadzą się w wątrobie, nerkach, mózgu i innych narządach ciała, poważnie szkodząc zdrowiu.

Chlorofil skutecznie pomaga pozbyć się wolnych rodników, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i gojąco, dlatego z powodzeniem może być stosowany zewnętrznie jako kompres na suchą, problematyczną skórę.

Olej z awokado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jedynym problemem może być jego cena. Za butelkę 200-mililitrową musimy bowiem zapłacić ok. 30 zł.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka