Zdrowsze niż kurczak i wieprzowina. Zapomniane mięso zyskuje popularność
Na naszych stołach najczęściej pojawia się kurczak lub wieprzowina. Warto jednak sięgnąć po nieco zapomniane mięso, które powoli zaczyna wracać do łask. Perliczka smakuje wyśmienicie i pozytywnie wpływa na zdrowie.
1. Mięso, które zachwalali królowie
Po perliczkę sięgają nie tylko szefowie kuchni w znakomitych restauracjach, mięso coraz częściej pojawia się na stołach w naszych domach. To naprawdę świetny wybór, choć nieco zapomniany. Kiedyś ptak gościł regularnie na królewskich stołach.
Chociaż perliczka jest droższa w porównaniu do kurczaka, jej mięso jest niebywale delikatne i soczyste. Przygotowanie również wymaga nieco większych umiejętności, ale naprawdę warto, bo zachwyca smakiem.
Uważa się, że perliczka jest jednym z najzdrowszych mięs. Nic w tym dziwnego, posiada mnóstwo wartości odżywczych. Jest też chude, dzięki czemu doskonale sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej.
2. Najzdrowszy wybór wśród mięs
W mięsie perliczki znajduje się dwa razy mniej tłuszczu niż w kurczaku. Znajdziemy w niej jednak znacznie więcej przyswajalnego białka oraz mnóstwo witamin i minerałów, jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo i witamina E.
W 100 gramach perliczki znajduje się zaledwie 160 kcal, jest też cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i chroni przed miażdżycą.
Warto zauważyć, że perliczka szczególnie polecana jest osobom z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Powinny po nią sięgać także osoby aktywne ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz dużą zawartość białka.
Mięso nie należy do tanich, bo za kilogram perliczki przyjdzie nam zapłacić około 50-60 złotych. Mimo wszystko warto ją spożywać. Doskonale sprawdzi się w otoczeniu buraczków i młodych ziemniaków
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl