Zdziwisz się, co możesz znaleźć w mięsie. Tylko tak unikniesz zakażenia
Znana lekarka wskazuje, że mięso może być siedliskiem różnych bakterii, które mogą prowadzić do zakażeń pokarmowych. Zwłaszcza jeśli nie jest odpowiednio przechowywane, przygotowywane lub gotowane. Oto najczęściej występujące bakterie w mięsie i sposoby, jak można się ich skutecznie pozbyć.
1. Bakterie w mięsie. "Jad kiełbasiany wywołałby porażenie"
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska to lekarz medycyny funkcjonalnej, która specjalizuje się w holistycznym podejściu do zdrowia, koncentrując się na osi jelitowo-mózgowej oraz wpływie mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu.
W mediach społecznościowych edukuje na temat zdrowia i profilaktyki chorób. Na swoim profilu na Instagramie pod nazwą @drcubala odniosła się do zagrożeń związanych z jedzeniem mięsa. "Znowu ktoś na targu zaraził się surowym, źle przechowywanym mięsem. I pytają się mnie teraz reporterzy, jakie bakterie w tym mięsie mogły być?" - mówi na nagraniu lekarka.
"Stawiam na gronkowca dlatego, że on produkuje termostabilną, czyli nie rozgotowaną toksynę, ale mogła być to też bakteria z rodzaju Chersonia, która bardzo źle służy naszemu układowi immunologicznego. Campylobacter, który raczej w mięsie drobiowym znajduje sobie schronienie lub na przykład Salmonella" - wymienia lekarka.
"Salmonella co prawda to bardziej jajka, ale w mięsie także potrafi być. Jad kiełbasiany wywołałby porażenie" - tłumaczy specjalistkaJad kiełbasiany wywołałby porażenie nagraniu.
2. Najczęstsze bakterie, które są w mięsie
Produkty mięsne mogą być siedliskiem wielu drobnoustrojów. Do tych, które mogą nam najczęściej zaszkodzić, prowadząc do problemów zdrowotnych, należą:
Salmonella Występuje głównie w surowym drobiu, jajach, wieprzowinie i wołowinie. Objawy zakażenia obejmują biegunkę, gorączkę, bóle brzucha, nudności. Aby go uniknąć wskazane jest dokładne gotowanie mięsa i unikanie krzyżowego zanieczyszczenia (np. nieużywanie tych samych noży do surowego i gotowanego mięsa).
Escherichia coli (E. coli) Najczęściej jest spotykana w surowej wołowinie (zwłaszcza mielonej), ale także w innych rodzajach mięsa. Zakażenie objawia się silnymi bólami brzucha, krwawą biegunką, a w ciężkich przypadkach zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS), który może prowadzić do niewydolności nerek. Sposobem na uniknięcie zakażenia jest gotowanie mięsa do odpowiedniej temperatury (minimum 70 st. C dla wołowiny mielonej).
Listeria monocytogenes Może być obecna w surowym mięsie, a także w gotowych do spożycia produktach mięsnych, jak wędliny czy pasztety. U zdrowych osób podczas zakażenia pojawią się łagodne objawy grypopodobne, a u kobiet w ciąży, noworodków i osób z osłabioną odpornością możliwe są poważniejsze infekcje, jak zapalenie opon mózgowych czy poronienia. Profilaktycznie zaleca sie przechowywanie mięsa w niskiej temperaturze i unikanie spożycia surowych lub półsurowych produktów przez osoby z grup ryzyka.
Clostridium perfringens Bakteria występuje w mięsie gotowanym, które zbyt długo stoi w temperaturze pokojowej. Objawy obejmują silne bóle brzucha i biegunka, zazwyczaj pojawiające się w ciągu 6-24 godzin po spożyciu. Spsoobem na tę bakterię jest szybkie schładzanie i przechowywanie potraw w lodówce.
Campylobacter jejuni Znajduje sie głównie w surowym lub niedogotowanym drobiu. Objawy to biegunka (często krwawa), gorączka, bóle brzucha, nudności. Profilaktycznie zaleca się dokładne gotowanie mięsa drobiowego, unikanie picia niepasteryzowanego mleka.
Staphylococcus aureus (Gronkowiec złocisty) Może zanieczyszczać mięso w wyniku kontaktu z osobami przygotowującymi jedzenie (np. przez nieumyte ręce). Objawia się silnym zatruciem pokarmowym, występują wymioty, bóle brzucha, biegunka. Konieczna jest higiena osobista i odpowiednie przechowywanie żywności.
Yersinia enterocolitica Występuje najczęściej w wieprzowinie. Zakażenie obejmuje takie symptomy, jak biegunka, gorączka, bóle brzucha przypominające zapalenie wyrostka robaczkowego. Wskazane jest dokładne gotowanie wieprzowiny, szczególnie podrobów.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.