Żeberka – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Żeberka wieprzowe to mięso, które jest smaczne, pożywne i bardzo uniwersalne. Dobrze smakuje pieczone, grillowane czy duszone. Świetnie komponuje się z wieloma sosami, zarówno słodkimi, jak i ostrymi, a także zupami. Jakie wartości odżywcze cechują ten kawałek mięsa? Jakie wartości odżywcze mają surowe i pieczone żeberka?

Żeberka cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni.Żeberka cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to są żeberka?

Żeberka wieprzowe to bardzo uniwersalne mięso. Można je dusić, piec i gotować, a także grillować. Dobrze smakują podawane w sosie własnym, ale i marynowane, w sosie musztardowo-ziołowym, słodko-kwaśnym, ostrym z chili, z cebulą i boczkiem, z pieczarkami, a także na słodko, z miodem.

Dużą popularnością i uznaniem smakoszy cieszą się żeberka pieczone w rękawie, żeberka grillowane w sosie BBQ, żeberka w miodzie i żeberka duszone w sosie własnym. Wspaniale smakuje również kwaśnica czy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, ale i żeberka w kapuście. Można też przygotować na nich aromatyczną zupę grzybową, żurek czy bigos.

Jak wybrać żeberka dobrej jakości?

Aby cieszyć się smakiem i walorami prozdrowotnymi żeberek, bardzo ważne jest, aby kupić mięso dobrej jakości. Idealne, świeże żeberka mają barwę od jasnoróżowej do czerwonej z białymi lub kremowymi przerostami tłuszczu. Po przygotowaniu nie powinny być suche i żylaste, a miękkie, soczyste i delikatne.

Nie należy decydować się na mięso, które:

  • ma oślizgły nalot,
  • jest mokre lub sączy się z niego płyn (prawdopodobnie żeberka zostały rozmrożone lub są nieświeże),
  • ma połamane lub zmiażdżone kości (co wskazuje na niewłaściwy sposób przechowywania),
  • jest zakrwawione lub ma krwiste plamy (co może być oznaką złego uboju),
  • ma tłuszcz o barwie żółtej i kwaśny zapach (co świadczy o tym, że mięso nie jest świeże, a wręcz ulega psuciu).

Surowe żeberka wieprzowe – kalorie i wartości odżywcze

Surowe żeberka wieprzowe w 100 gramach posiadają 224 kcal oraz 19,07 g białka i 16,33 g tłuszczów, w tym:

  • 5,78 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,68 g tłuszczów wielonienasyconych.W produkcie jest 69,0 mg cholesterolu. Mięso nie zawiera węglowodanów, cukrów i błonnika.

Surowe żeberka wieprzowe dostarczają sporo witamin i minerałów. To 7,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E, 42,0 i.u. witaminy D oraz witaminy z grupy B:

  • 0,46 mg witaminy B1,
  • 0,31 mg witaminy B2,
  • 6,78 mg witaminy B3,
  • 65,5 mg witaminy B4,
  • 0,82 mg witaminy B5,
  • 0,42 mg witaminy B6,
  • 0,56 µg witaminy B12.

Surowe żeberka wieprzowe zawierają:

  • 31,0 mg wapnia,
  • 0,76 mg żelaza,
  • 16,00 mg magnezu,
  • 154 mg fosforu,
  • 247 mg potasu.

Jak upiec żeberka?

Żeberka można podać na wiele sposobów. Najprościej jest je upiec. Aby to zrobić, należy przygotować takie składniki jak:

  • kilogram żeberek wieprzowych (paski),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka w proszku,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak upiec żeberka? Żeberka pokrój na mniejsze porcje. Do miseczki wlej olej, wsyp sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy kawałek dokładnie natrzyj marynatą. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i wymieszaj.

Wstaw mięso do lodówki na co najmniej na godzinę, choć najlepiej żeberka zamarynować dzień wcześniej. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cebuli, na niej żeberka. Przykryj je folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Następnie zdejmij folię, wlej pół szklanki wody, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz mięso jeszcze pół godziny. Dobrze przyrządzone żeberka są soczyste, a mięso z łatwością odchodzi od kości.

Zrumienione żeberka podawaj z ziemniakami, kaszą, kopytkami czy kluskami śląskimi, które możesz polać sosem własnym. Nie zapomnij o surówce lub świeżych warzywach.

Pieczone żeberka wieprzowe – kalorie i wartości odżywcze

Pieczone żeberka wieprzowe z kością w 100 gramach dostarczają 248 kcal oraz wiele składników odżywczych, w tym 27,0 g białka oraz 14,68 g tłuszczów, w tym:

  • 5,44 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,18 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,47 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 78,0 mg cholesterolu. Pieczone żeberka wieprzowe z kością to produkt zawierający 5,00 µg RAE witaminy A, 0,21 mg witaminy E, 29,0 i.u. witaminy D oraz witaminy z grupy B:

  • 0,52 mg witaminy B1,
  • 0,30 mg witaminy B2,
  • 9,49 mg witaminy B3,
  • 92,2 mg witaminy B4,
  • 1,48 mg witaminy B5,
  • 0,49 mg witaminy B6,
  • 0,87 µg witaminy B12.

Pieczone żeberka wieprzowe z kością dostarczają także:

  • 19,00 mg wapnia,
  • 0,96 mg żelaza,
  • 21,0 mg magnezu,
  • 230 mg fosforu,
  • 272 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 91,0 mg sodu, 2,91 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 40,2 µg selenu.

Sięgając po żeberka warto pamiętać, że nie jest to mięso chude, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością: zarówno wielkością porcji, jaki częstotliwością, z jaką pojawiają się w jadłospisie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka