Ziarna farro – wartości odżywcze

Ziarna farro, zwane również pszenicą faraonów, już w starożytności były stosowane do różnego typu wypieków. W Polsce znane są też pod nazwą pszenica płaskurka – jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu i coraz chętniej uprawiane jest w gospodarstwach ekologicznych. Ziarna farro często są mylone z orkiszem – łączą je nie tylko podobne właściwości odżywcze, ale także fakt, że obydwa zostały zapomniane, aby po latach powrócić do łask osób ceniących zdrową żywność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcia ziaren / Shutterstock

/ 3Wartości odżywcze

Farro jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, w szczególności cyjanogennych glikozydów, które, jak stwierdzono, stymulują układ odpornościowy, regulują stężenie cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Jedzenie ziaren można zalecić osobom pragnącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe zboża, takie jak brązowy ryż i kasza quinoa. Dzięki temu płaskurka szybko nas nasyci, a po jej spożyciu uczucie sytości pozostanie na długo.

/ 3Ziarna farro - właściwości zdrowotne

Obraz
© Zdjęcie dania z farro / Shutterstock

Jako bogate źródło białka farro może stanowić rewelacyjną podstawę żywieniową wegetarian zwłaszcza w połączeniu z roślinami strączkowymi (np. fasolą, grochem lub soczewicą). W jego składzie znajdziemy ponadto witaminę B3, znaną jako niacyna, która pomaga w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Dodatkowo dostarczy istotnych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk, magnez i żelazo, a także przeciwutleniaczy, które nadają im właściwości antyoksydacyjnych.

/ 3Farro w kuchni

Obraz
© Źródło: 123 rf

Lekko orzechowy posmak pszenicy nadaje wyjątkowego aromatu potrawom. Wspaniale smakuje z roślinami strączkowymi, pomidorami, boczkiem. Dobrze sprawdzi się jako zagęszczacz zup lub składnik dań jednogarnkowych, jak na przykład risotto. Świetnym pomysłem będzie również dodanie płaskurki do sałatek czy pieczonych warzyw.

Po zmieleniu ziarna farro stanowią zdrowszą alternatywę dla pszennej mąki. Warto jej używać do przygotowania makaronów, naleśników czy pieczywa. Sporządzone z niej ciasto jest o wiele bardziej delikatne i znacznie mniej klejące niż tradycyjne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka