Ziarna farro – wartości odżywcze
Ziarna farro, zwane również pszenicą faraonów, już w starożytności były stosowane do różnego typu wypieków. W Polsce znane są też pod nazwą pszenica płaskurka – jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu i coraz chętniej uprawiane jest w gospodarstwach ekologicznych. Ziarna farro często są mylone z orkiszem – łączą je nie tylko podobne właściwości odżywcze, ale także fakt, że obydwa zostały zapomniane, aby po latach powrócić do łask osób ceniących zdrową żywność.
Wartości odżywcze
Farro jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, w szczególności cyjanogennych glikozydów, które, jak stwierdzono, stymulują układ odpornościowy, regulują stężenie cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Jedzenie ziaren można zalecić osobom pragnącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe zboża, takie jak brązowy ryż i kasza quinoa. Dzięki temu płaskurka szybko nas nasyci, a po jej spożyciu uczucie sytości pozostanie na długo.
Ziarna farro - właściwości zdrowotne
Jako bogate źródło białka farro może stanowić rewelacyjną podstawę żywieniową wegetarian zwłaszcza w połączeniu z roślinami strączkowymi (np. fasolą, grochem lub soczewicą). W jego składzie znajdziemy ponadto witaminę B3, znaną jako niacyna, która pomaga w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Dodatkowo dostarczy istotnych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk, magnez i żelazo, a także przeciwutleniaczy, które nadają im właściwości antyoksydacyjnych.
Farro w kuchni
Lekko orzechowy posmak pszenicy nadaje wyjątkowego aromatu potrawom. Wspaniale smakuje z roślinami strączkowymi, pomidorami, boczkiem. Dobrze sprawdzi się jako zagęszczacz zup lub składnik dań jednogarnkowych, jak na przykład risotto. Świetnym pomysłem będzie również dodanie płaskurki do sałatek czy pieczonych warzyw.
Po zmieleniu ziarna farro stanowią zdrowszą alternatywę dla pszennej mąki. Warto jej używać do przygotowania makaronów, naleśników czy pieczywa. Sporządzone z niej ciasto jest o wiele bardziej delikatne i znacznie mniej klejące niż tradycyjne.